Банкеръ Daily

Свят

Интерпол предупреждава за фалшиви ваксини за Ковид-19

Международната организация на криминалната полиция (Интерпол) предупреди днес, че организирани престъпни мрежи може да насочат вниманието си към ваксините срещу COVID-19 и да се опитват да продават фалшиви дози, предаде Ройтерс.

Интерпол, чиято централа е в Лион, Франция, съобщи, че е издала предупреждение до правоприлагащите органи в своите 194 страни членки. В него се предупреждава, че организирани престъпни мрежи може да започнат да предлагат фалшиви ваксини, включително в интернет.

Докато правителствата се готвят да разпространяват ваксини, престъпни организации планират да се внедрят във веригите за доставка или да ги прекъснат.

Криминални мрежи ще вземат на прицел и неподозиращи представители на обществеността чрез фалшиви сайтове и лъжливи лечения, които може да представляват сериозен риск за тяхното здраве и дори за живота им, каза генералният секретар на Интерпол Юрген Щок.

Междувременно Европейската комисия представи днес предложение за повишаване на сътрудничеството със САЩ в областите от общ интерес.

Комисията предлага да се подобри взаимодействието в борбата с пандемията от COVID-19, в развитието на технологиите и опазването на околната среда. Според ЕК е необходимо двете страни да укрепят международните институции и подхода за съвместно решаване на откритите въпроси.

Избирането на Джо Байдън за следващ президент на САЩ създава възможност, каквато се открива веднъж за цяло поколение, се посочва в съобщение на комисията. Предлага се двете страни да работят съвместно за промени в Световната здравна организация и Световната търговска организация, както и за създаване на общ съвет по търговията, за надзор над технологичните фирми, за промени в данъчните политики, за защита на технологиите, по въпросите на изкуствения интелект.

ЕК предлага да се работи съвместно със САЩ срещу авторитаризма, нарушаването на общите ценности и човешките права, корупцията. Очаква се предложенията да бъдат оценени от Европейския съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във