Банкеръ Daily

Свят

Интересът на чужди дипломати разкривал ролята им за Навални

Мария Захарова

Присъствието на чуждестранни дипломати на съдебния процес срещу руския опозиционер Алексей Навални е саморазобличаване на Запада в опитите му за сдържане на Русия и натиск върху съдията, написа днес във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Тя напомни, че "дипломатите по традиция подкрепят в съдилищата граждани на страните си".

"Това обаче вече не е просто намеса във вътрешните работи на една суверенна държава. Това е саморазобличаване на неблаговидната и противозаконна роля на колективния Запад в опитите му за възпиране на Русия. Или е опит за психологически натиск върху съдията?", написа Захарова.

По-рано ТАСС съобщи, че в съда са пристигнали около 20 представители на посолства, включително от мисиите на САЩ, България, Полша, Латвия, Австрия и Швейцария. Руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) поиска съдът да анулира условната присъда на Навални по дело за измама спрямо фирмата "Ив Роше" и да бъде изпълнена ефективна - три години и половина лишаване от свобода при общ режим. ФСИН се мотивира с многократни нарушения на мярката за неотклонение - подписка, от страна на осъдения.

Междувременно Кремъл изрази надежда, че ЕС няма да допусне "глупостта" да обвърже бъдещето на отношенията си с Русия със съдбата на Навални, предаде Франс прес.

"Надяваме се, че никой няма да допусне глупостта да обвърже перспективата на отношенията Русия - ЕС с един пребиваващ в ареста", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков няколко дни преди посещението на шефа на дипломацията на ЕС Жозеп Борел и след критики на ЕС за репресиите срещу Навални и негови привърженици.

"Ако той (Борел) носи твърдо послание, нашият министър (Сергей Лавров) ще му отвърне също толкова твърдо", каза Песков.

Борел настоя да се види с Навални, който е в затвор от 17 януари след завръщането си от Германия, където се лекуваше от отравяне, за което обвинява Кремъл.

Песков заяви, че този въпрос зависи от следователите и съда, но запита на какво основание Борел би посетил Навални. "Той не му е роднина, не му е познат, никакъв не му е", каза Песков.

Песков подчерта, че ситуацията с Навални е тема, по която Русия няма да се вслушва във външни изявления, предаде ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във