Банкеръ Daily

Свят

Intel създава първия комерсиално достъпен микропроцесор

Intel 4004 в керамичен корпус (D)

На днешния ден фирмата Intel пуска на пазара първият в света микропроцесор - Intel 4004, способен да обработва 60 000 инструкции в секунда. Той е резултат на съвместна разработка на калкулатор между фирмите Intel и Busicom. Този микропроцесор  е използван почти изключително за конструиране на калкулатори. Това е първият еднокристален микропроцесор за масова употреба.

Според правилата за означение на интегрални схеми на Intel означението на първия микропроцесор следва да бъде 1201. Италианският физик Федерико Фаджин, под чието ръководство успява за пръв път да интегрира централен процесор в един-единствен чип през 1970-1971 година, е привърженик на означение 4000. Но едва след като узнава за хронолгията на Ашер, според която датата на сътворението на света e 4004 години преди Рождество Христово, използва този довод и получава разрешение от ръководството на Intel за означение 4004.

Въпреки че този микропроцесор се смята за начало на микропроцесорната и микрокомпютърната индустрия, други производители на интегрални схеми по това време също разработват подобни устройства. Микропроцесорът 4004 се произвежда в течение на десет години, но няма търговски успех и оказва много малко влияние върху пазара на електроника.

Той обаче е технологичен пробив,

който отваря вратата за производство на едночипови микропроцесори и микрокомпютри. Те са материалната основа на информационната революция, която промени света в последните 30 години.

Intel създават първия комерсиално достъпен микропроцесор - Intel 4004, през 1971 година. Микропроцесорът осигурява голям напредък в технологията на интегралните схеми. В това устройство всички или повечето от математическите и логически операции се изпълняват от една-единствена или най-много от няколко интегрални схеми. Развитието на технологиите за проектиране и производство на интегрални схеми води до създаването на все по-сложни и по-производителни микропроцесори. Съвременните технологии в микроелектрониката позволяват всички необходими електрически вериги да бъдат интегрирани на един или няколко чипа, като при това производствения процес е напълно автоматизиран и позволява производството на голям брой изделия на приемлива цена. С това нараства и надеждността им на работа, тъй като чувствително се намалява вероятността от дефект в електрическите връзки. 

Intel започва да развива микропроцесорната технология и да произвежда все по-мощни чипове. 

Трябвало обаче да се направят значителни технологически иновации, преди микропроцесорът да стане основа на персоналния компютър. Intel също така създава един от първите персонални компютри през 1973 година.

Микропроцесорите стават основен продукт на Intel чак в средата на 80-те години на миналия век.

До края на това десетилетие, подкрепен от неочакваната си позиция като доставчик на микропроцесори за IBM и на конкурентите на IBM в рамките на бързо растящия пазар за персонални компютри, Intel започва 10-годишен период на безпрецедентен растеж като най-големия (и най-печелившия) хардуерен доставчик за PC индустрията, част от печелившата „Wintel“ комбинация. 

 

Intel Corporation 

е базирана в град Санта Клара, щата Калифорния, мултинационална корпорация, известна най-вече с производството на микропроцесори и специализирани интегрални схеми. Тя е производител на мрежови карти, чипсети за системни платки, компютърни компоненти и други устройства. Intel разработва изследователски проекти във всички области на полупроводниковата промишленост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във