Банкеръ Daily

Свят

Институтът "Роберт Кох" постави България сред 5-те рискови страни в Европа

България попадна в списъка на петте рискови страни в Европа, от които пристигащите в Германия са диагностицирани с COVID-19, сочи доклад на института "Роберт Кох".

Най-много случаи на завърнали се заразени са от Балканските държави - Косово, Турция, Хърватия и Сърбия.

На пето място е България с диагностицирани 166 пристигнали от страната ни, като данните са за последните четири седмици.

Според властите в провинция Северен Рейн - Вестфалия всеки четвърти, завърнал се от почивка в страната или чужбина, е с COVID-19. В Бавария хиляди изследвани туристи все още не са информирани за резултатите си, съобщава bTV.

Там са взети около 44 хиляди проби, като сред тях 900 са положителни, съобщават здравните власти.

Идващите в Германия от областите Благоевград, Добрич и Варна двуседмичната карантина или тест за коронавирус са задължителни. Тестовете са безплатни, като тестване има на летища и гари. За сънародниците ни, които не идват от рискови райони, но все пак желаят да се тестват, те могат да го направят безплатно, ако до 72 часа след пристигането си се свържат със здравните власти в Германия.

Пътниците, пристигащи на летището в Брюксел, ще имат възможност да се изследват на място за Ковид-19. Това съобщиха представители на аерогарата, цитирани в местни медии.

Уточнява се, че данните от изследванията ще бъдат готови за три часа. Онези, които пристигат от "червени" зони и са задължени да се подложат на изследване, ще плащат за теста по 46,81 евро. За останалите цената ще бъде 135 евро - двойно повече, отколкото за изследване на полимеразна верижна реакция (PCR).

Според последните решения на белгийското външно министерство, пристигащите от два региона в България - Североизточен (областите Варна, Добрич, Силистра и Шумен) и Югозападен (областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София), подлежат на задължително изследване и на карантина по преценка на съответната община. Препоръчва се изследване и карантина за идващите от районите Северен централен (областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Търговище), Югоизточен (областите Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора) и Южен централен (областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково). Преди пристигането си в Белгия пътниците са длъжни да попълнят формуляр, в който да посочат точно къде са били в последните две седмици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във