Банкеръ Daily

Свят

Инспектори на ОЗХО посетиха района на химическата атака в Дума

Инспектори на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) посетиха тази сутрин сирийския град Дума, арена на предполагаемото химическо нападение от 7 април. Това съобщи външното министерство на Русия, цитирано от АФП.

Екипът на ОЗХО бе пристигнал в Сирия на 14 април. Началото на проверката се забави, което бе обяснено по-специално със съображения за сигурност.

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис обвини сирийското правителство, че "това забавяне е наложено на делегацията от режима" с цел "да се прочистят доказателствата, преди разследващият екип да получи достъп".

Сега обаче "сигурността на персонала на Организацията за забрана на химическите оръжия бе гарантирана не само от сирийската страна, но и от командването на руския контингент в Сирия", се казва в комюникето от Москва. "Очакваме инспекторите от ОЗХО да разследват възможно най-безпристрастно всички обстоятелства на събитията в Дума и да изготвят обективен доклад", изтъкна руската дипломация.

"Още повече, че става дума за първото посещение на мястото на предполагаем химически инцидент в историята на т.нар. сирийско химическо досие", се подчертава в комюникето. До момента ОЗХО и ООН се задоволяваха да разследват от разстояние въз основа на данни, предоставяни от противници на официалните власти" в Сирия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във