Банкеръ Daily

Свят

Инфекциозните заболявания в Германия са намалели с една от началото на пандемията

Броят на инфекциозните заболявания извън Ковид-19, регистрирани в Германия след първата карантина, е намалял с повече от една трета в сравнение с предходни години, съобщи ДПА, като се позова на данни на института "Роберт Кох".

Между март и началото на август 2020 г. са отчетени около 140 000 случая на инфекциозни заболявания, различни от Ковид-10. Това е с 35 на сто по-малко в сравнение с предишни години, каза Соня Бьондер от института.

Отчетени са заболявания и патогени като грип, туберкулоза, сифилис, варицела и норовируси. 

Причините за спада са комплексни, но със сигурност ограничителните мерки, наложени заради пандемията от новия коронавирус, са повлияли и на разпространението на другите заболявания, смятат експертите от института.

Затварянето на училищата и детските градини, работата от къщи, правилата за социална дистанция, ограниченията в контактите и хигиенните мерки са предотвратили разпространението на дихателните и стомашни-чревни патогени, каза Бьондер.

Намалели са също случаите на малария, която обикновено се наблюдава сред хора, които се завръщат от пътувания в чужбина. Единственият регистриран ръст е на заболяванията от пренасяните от кърлежи енцефалити.

Според експертите след края на пандемията може да се очаква ръст на други инфекциозни заболявания заради очаквания ръст в социалното общуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във