Банкеръ Daily

Свят

Инфекциите с коронавируса в Италия не са достигнали своя пик

Инфекциите с коронавируса в Италия не са достигнали своя пик, заяви днес шефът на националния здравен институт, ден след като страната обяви 712 смъртни случая за денонощие и 6150 нови заразени, предаде Ройтерс.

„Не сме достигнали пика и не сме го минали“, заяви Силвио Брусаферо на пресконференция в Рим, цитиран от БНР.

Той обаче добави, че се забелязват „признаци на намаляване“ в броя на хората, които се заразяват, предполагайки, че пикът не е далеч.

„Когато намаляването започне, неговата стръмност ще зависи от нашето поведение“, каза Брусаферо.

Той посочи още, че с оглед на данните карантината в Италия трябва да бъде продължена и след сегашния й краен срок 3 април.

Унгарските власти въвеждат двуседмична карантина, за да забавят разпространението на епидемията от коронавируса, чийто пик в страната се очаква през юни или юли, заяви днес унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

По време на карантината, която започва от утре, на гражданите ще бъде позволено да пазаруват или да излизат навън за кратко, за да се раздвижат.

Хората обаче трябва да стоят на разстояние един от друг, а за спазването на рестрикциите ще следи полицията, която ще има право да глобява при нарушения, заяви Орбан пред унгарското радио.

В първата или втората седмица на април правителството ще представи план за действие за икономиката след епидемията, добави той.

Унгария е регистрирала 300 случая на коронавируса и 10 смъртни случая. Орбан смята, че действителният брой на случаите вероятно е доста по-голям, отбелязва агенцията.

Последните данни на испанското здравно министерство показват, че броят на смъртните случаи от коронавируса започва да се стабилизира, заяви на пресконференция днес ръководителят на кризисния щаб в Испания Фернандо Симон, цитиран от Ройтерс.

"В процентно измерение днешното повишение е приблизително еднакво с това от предишните три дни, в което изглежда се наблюдава ясно стабилизиране", каза той.

За едно денонощие броят на починалите в Испания нарасна със 769 до 4858, а общият брой на инфектираните се покачи от 56 188 на 64 059.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във