Банкеръ Daily

Свят

Индонезия с ответни мерки срещу ограничаването на вноса на палмово масло

Индонезийските власти възнамеряват да заведат дело в Световната търговска организация срещу ЕС, ако европейските страни ограничат вноса на палмово масло. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на представител на Министерството на търговията на Индонезия.

"Ще заведем дело със СТО и ще помолим нашите производители на палмово масло да се обърнат към съдилищата срещу ЕС. Дипломатическите преговори продължават, но ние също сме готови за съдебни производства", заяви говорител на министерството.

Индонезийските власти ще преразгледат отношенията си с онези европейски страни, които са особено активни в подкрепа на ограничаването на вноса на палмово масло, отбеляза Ройтерс.

Европейският парламент миналия януари одобри пакет от мерки, насочени към реформиране на енергийния пазар с цел намаляване на потреблението на ресурси и запазване на климата. Сред предложените инициативи бе забраната за използване на палмово масло при производството на биогорива.

Индонезия е най-големият производител на този вид суровини в света, като в ЕС се падат 12% от износа на палмово масло. Палмовото масло се превърна в конфликтна точка между ЕС и Индонезия след като ЕС взе решение постепенно да ограничава биогоривата от растително масло, поради екологични съоръжения. Индонезия заплаши да спре вноса на стоки от ЕС, ако съюза ратифицира решението си, тъй като отглеждането на палмови растения е основният поминък на месното население.

Facebook logo
Бъдете с нас и във