Банкеръ Daily

Свят

Индонезия първа в света одобри ваксината на "Новавакс"

Биотехнологичната компания "Новавакс" съобщи вчера, че Индонезия е дала първото в света разрешение за спешно прилагане на нейна ваксина срещу коронавирус, използваща различна от съществуващите в момента технология, предаде Асошиейтед прес.

Ваксината не изисква съхранение при крайно ниски температури, което може да й позволи да изиграе важна роля за увеличаването на доставките в по-бедните страни по света.

Ваксината на "Новавакс" се прилага в две дози и е направена с отгледани в лабораторни условия копия на протеина спайк, който коронавирусът използва. Тази технология се различава значително от широко използвани иРНК ваксини като тези на "Пфайзер" и на "Модерна", които задават на тялото инструкции по генетичен път за това как да си изгради собствен спайк протеин.

Спешното одобряване на ваксината е "много важна стъпка" за ваксинационната програма на Индонезия, каза индонезийският епидемиолог Дики Бъдиман.

"Тази ваксина ще бъде много по-лесно транспортирана, съхранявана и разпределяна в страна като Индонезия, която има много острови", допълни той.

Бъдиман каза, че ако ваксинацията с нея се развие успешно, това може да доведе до нейното одобряване и прилагане и в други развиващи се страни.

Нуждата от повече ваксини остава критична в много държави, включително и в Индонезия.

През юни базираната в САЩ компания "Новавакс" обяви, че ваксината е доказала около 90 процента ефективност срещу симптоматично протичане на КОВИД-19 при изследване, обхващащо близо 30 хиляди души в САЩ и Мексико. Тя е подействала и срещу различни варианти, циркулиращи по това време във въпросните страни.

Компанията съобщи, че страничните ефекти включват изострена чувствителност около мястото, на което е била поставена инжекцията, главоболие, болки, неразположение и отпадналост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във