Банкеръ Daily

Световната здравна организация предупреждава:

Индийският вариант на COVID-19 доминира в глобален план

Главният учен на Световната здравна организация заяви в петък, че вариантът Делта (Delta) на COVID-19, идентифициран за първи път в Индия, се превръща в глобално доминиращ вариант на коронавируса. "Вариантът Делата е на път да се превърне в доминиращ вариант в световен мащаб поради повишената си предаваемост", заяви на пресконференция в петък Сумия Суминанат на пресконференция на СЗО.

Тя също така отбеляза, че СЗО е разочарована от резултатите от първоначалното проучване на ваксината на германската биофармацевтична компания CureVac, което показа ефективност срещу коронавируса от едва 47 процента. По този начин ваксината пропусна изискването за ефективност от поне 50%, определено от СЗО, и спря стотици нейни потенциални доставки.

Вчера Министерството на здравеопазването съобщи за първи случай на индийския вариант ("Делта") на COVID-19, който е доказан у нас от Центъра по заразни и паразитни болести. 

Пациентът е мъж във възрастовата група 20 – 30 години. Той е бил изследван в спешното отделение на болница "Д-р Георги Странски" с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица. Диагностициран е с COVID-19 и е оставен за домашно лечение, без необходимост от хоспитализация. Не е декларирал пътуване в чужбина.

Днес  доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести заяви, че индийският щам на коронавируса не е по-опасен, но  е по-заразен, а характеризирането на даден вариант  отнема около два месеца, коментира

"Технологичното време за обработване на тази база данни, която се получава, отнема време и то е не по-малко от месец и нещо. Нашите лаборатории са напълно готови да хващат новите варианти на коронавиуса. Изпращането на проби по линия на Европейския съюз се прави, когато те са в прекомерно голямо количество. Трябва 5 до 10% от положителните проби да бъдат изпращани за секвениране. Ние имаме капацитет да секвенираме около 200 проби седмично", обясни доц. Гломб пред Би Ти Ви.

Вирусологът каза, че клиничната картина на индийския вариант не се различава, така че да може да се разграничи от останалите.

Вариантът Делта, познат и като индийска мутация (B.1.617.2.), е значително по-заразен от останалите варианти на коронавируса. Включително и от Алфа мутацията (британската B.1.1.7.). Предполага се, че рискът лице, инфектирано с Делта мутацията, да зарази останалите членове на своето домакинство е с около 60% по-висок, отколкото при другите мутации на вируса, става ясно от анализ на британската здравна служба Public Health England (PHE). А това значително увеличава риска за онези, които са ваксинирани само веднъж. Според лабораторни изследвания, при Делта в тялото се наблюдава засилено размножаване на вируса.

Според британски анализи, ваксините на Пфайзер/Бионтех и AсраЗенека осигуряват добра защита на ваксинираните с две дози. Ефективността на ваксините е приблизително толкова висока, колкото и при варианта Алфа. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във