Банкеръ Daily

Свят

Индийският премиер прие поканата на Тръмп за срещата на Г-7

Индийският министър-председател Нарендра Моди прие покана от американския президент Доналд Тръмп да присъства на следващата среща на върха на Г-7, заявиха днес служители от индийското външно министерство, цитирани от ДПА.

Тръмп разговаря снощи по телефона с Моди за американското председателство на Г-7 и изрази желанието си да разшири обхвата на групата, включвайки други важни страни, сред които Индия.

В този контекст Тръмп покани Моди да присъства на следващата лидерска среща на Г-7, която трябва да се проведе в САЩ.

"Министър-председателят Моди похвали президента Тръмп за неговия творчески и далновиден подход, признавайки факта, че подобен разширен форум би бил в съответствие с възникващите реалности в света след COVID-19", заяви премиерската канцелария.

"Министър-председателят каза, че Индия би се радвала да работи със САЩ и другите страни, за да гарантира успеха на предлаганата среща на върха", беше посочено в изявлението.

Служители на външното министерство потвърдиха, че Моди е приел поканата и възнамерява да присъства на срещата.

През уикенда Тръмп предложи разширяване на обхвата на групата, включваща седемте най-напреднали икономически сили в света, и каза, че иска да покани на форума Индия, Австралия, Южна Корея и Русия.

В телефонния си разговор Тръмп и Моди също така обсъдиха пандемията от COVID-19 в своите страни, индийско-китайското напрежение заради неотдавнашна гранична конфронтация и необходимостта от реформи в Световната здравна организация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във