Банкеръ Daily

Свят

Индийски съд настоя кравата да бъде обявена за национален символ

Според съда индийският парламент трябва да приеме закон, който да затегне наказанието за виновните за клането на крави, които са символи на индуистката култура и религия.

Върховният съд на индийския град Аллахабад предложи кравите да бъдат обявени за национален символ и тяхната защита да се смята за основно задълженията на индусите, живеещи в Индия. Според вестник The Hindu в четвъртък съдът е излязъл с такива инициативи на заседание по делото на един от жителите, обвинен в кражба и убиване на крава.

"Кравите са от голямо религиозно и културно значение, което налага да бъдат защитени", каза по време на процеса съдия Шехар Кумар Ядав. "Според учените кравата е единственото животно, което вдишва и издишва кислород. Кравите трябва да бъдат обявени национален символ и тяхната защита е включена в индуисткия кодекс на поведение.", поясни съдията. 

Заключителните бележки на съда по отношение  на кравите са на цели  12 страници, в които тяхната уникалност се потвърждава с многобройни препратки към индийските епоси "Махабхарата“ и "Рамаяна“, както и към други древни източници.

Според Ядава индийският парламент трябва да приеме закон, който да затегне наказанието за виновните за клането на крави, които са символи на индуистката култура и религия.

По-рано тази година Индийският департамент за наука и технологии, съвместно с водещи министерства и ведомства, започна обширна изследователска програма в подкрепа на уникалните лечебни свойства на топено масло, извара и други индийски продукти на базата на краве мляко.

Индия има 190,9 милиона глави говеда и 43 официално регистрирани местни породи крави, според Journal of Animal Research .

Кравата в индуизма е свещено животно. Според традиционните представи всички индуси имат три майки: тази, която ни е родила, тази, която ни храни - Майката Земя и тази, която дава мляко, което носи здраве и сила -  Кравата Майка. 

 В Индия също се смята, че след смъртта кравите отиват в специален рай, наречен "голока", а пет вещества, получени от кравите - мляко, масло, кисело мляко, оборски тор и урина, се смятат за свещени и се използват за ритуални цели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във