Банкеръ Daily

Свят

Индийците преминават от злато към криптувалути

По данни на Световния златен съвет индийците под 34-годишна възраст имат все по-слаб "апетит" към инвестициите във физическо злато - за разлика от техните бащи, майки, баби и дядовци.

В Индия, където златото е издигнато в култ и  домакинствата притежават над 25 тона, инвестициите в криптовалути са нараснали от около 200 млн. долара до близо 40 млрд. долара през миналата година, показват данни на Chainalysis. Въпреки враждебността на  централната банка към този вид активи  и предложенията за забрана на търговията, поддръжниците на биткойна и останалите криптовалути твърдят, че те са "дигиналното злато", съобщава  Bloomberg.

В Индия основната част от почитателите на криптовалутите  са на възраст между 18 и 35 години. По данни на Световния златен съвет индийците под 34-годишна възраст имат все по-слаб "апетит" към инвестициите във физическо злато - за разлика от техните бащи, майки, баби и дядовци.

"За тях е много по-лесно да инвестират в криптовалути, защото процесът е много по-опростен, в сравнение с покупките на злато. Всеки, който има интернет, може да си купи биткойни, не е нужно да ги удостоверява, проверява и т.н.", казва съоснователят на криптоплатформата ZebPay Сандип Гоенка. 

Една от най-големите неизвестни пред индийските криптоинвеститори са държавните регулации. Миналата година Върховният съд в страната отмени постановление на правителството от 2018 г., с което се забранява търговията с криптовалути от страна на банките, което доведе до ръст в сделките.

Централната банка пък наскоро обяви, че изпитва "сериозни притеснения" по отношение на криптовалутите, а преди шест месеца правителството предложи пълната им забрана. Оттогава насам обаче няма развитие по темата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във