Банкеръ Daily

Свят

Индия ще даде отговор на всеки, който "хвърли око на нейна територия"

Индия няма да се поколебае да даде подобаващ отговор на всеки противник, който хвърля око на нейна територия, заяви днес индийският министър-председател Нарендра Моди, без изрично да назове Китай, предаде ДПА.

Индия и Китай са в пряка конфронтация по протежение на спорната им обща граница в Хималаите, довела този месец до сражения в източния регион Ладах, в които загинаха 20 индийски войници.

Като се позоваха на армейски източници, индийски медии обявиха, че няколко китайски войници също са загинали в сблъсъка в долината Галван в Ладах, но до момента Пекин не е съобщил нищо по въпроса.

Двете страни, всяка от които обвинява другата за инцидента, се договориха да намалят напрежението и този процес вече е в ход.

Индийската и китайската страна имат значителни военни части в региона, а военните и дипломатическите контакти продължават, каза на брифинг говорителят на индийското външно министерство Анураг Шривастава.

"Тези, които хвърлят око на индийска земя в Ладах, получават подобаващ отговор. Индия зачита духа на приятелство...тя е и в състояние да дава подходящ отговор на всеки противник, без да се поколебае", каза премиерът Моди в неделното си радиообръщение.

Без да назове Китай или разнородните призиви за бойкот на китайски стоки, Моди добави: "Умеещата да отстоява правата си Индия отдава дълбока почит към нашите мъченици по най-верния начин".

Той имаше предвид жена, писала му от източния щат Асам, че след конфронтацията с Китай ще купува само местни стоки. Моди каза, че получава подобни писма от всички краища на страната

Facebook logo
Бъдете с нас и във