Банкеръ Daily

Свят

Индия с пореден ден на най-много нови случаи на заразени с коронавирус

Индия съобщи днес за 9971 новозаразени с коронаравируса - поредното най-голямо увеличение на случаите за един ден, предаде Асошиейтед прес.

Новите данни показват, че Индия е изпреварила Испания и вече е на пето място сред страните, най-тежко засегнати от пандемията - с 246 628 потвърдени случая и 6 929 починали. Най-зле е положението в столицата Делхи и градовете Мумбай и Ахмедабад. 73 процента от случаите на коронавируса са в шест от 28-те индийски щата.

От утре в рамките на отслабване на карантинните мерки, продължили 10 седмици, в страната ще могат да отворят моловете, хотелите и храмовете. Вече бе възстановен железопътният транспорт и вътрешните полети, позволено бе да отворят магазините и да заработят промишлените предприятия. Остават обаче затворени метрото, училищата и кината.

В съседен Пакистан бе отбелязан още един мрачен рекорд - днес броят на смъртните случаи, свързани с COVID-19, надхвърли 2000 души. Очаква се скоро броят на потвърдените инфекции в страната с население от 220 милиона да достигне 100 000.

Премиерът Имран Хан предупреди в телевизионно обръщение сънародниците си, че ще им се наложи да свикнат да живеят с вируса. Той каза, че Пакистан е прекалено беден, за да си позволи пълна карантина, защото това ще съсипе икономиката му, която и без това е много слаба и зависима от милиардните заеми, взети от международните кредитни институции.

Медиците в страната обаче настояват за засилване на контрола и по-строго налагане на мерките за физическа дистанция. Те са ядосани, че премиерът се е поддал на натиска на радикалната религиозна десница и не е затворил джамиите, едно от местата, довели до рязко увеличаване на заразените. За да ограничи разпространението на вируса, правителството нареди за уикенда да затворят пазарите. Някои квартали бяха поставени под карантина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във