Банкеръ Daily

Свят

Индия пак отправи предупреждение към Китай

Индийският премиер Нарендра Моди отправи в речта си по случай националния празника на Индия ново предупреждение към Китай, два месеца след сблъсъка между военни на двете страни в Хималаите, предаде Франс прес.

"Армията отговори на същия език на всички, които имат възгледи за суверенитета на страната", заяви Моди в най-важната си реч за годината. В нея той обеща също да увеличи още военните възможности на страната.

Моди не спомена конкретна страна, но беше ясно, че той се обръща към Пакистан, отдавнашен враг на Индия, и най-вече към Китай, след като през юни сили на двете страни се сблъскаха в Ладакх, на територия, към която предявяват териториални претенции както Пекин, така и Делхи.

"Териториалната цялост на Индия е за нас върховна ценност. В Ладакх всички видяха какво можем да направим, какво могат да направят нашите войници", заяви Моди.

Добрите отношения със съседните страни трябва да се основават "едновременно на доверието и на сигурността", добави индийският премиер в речта си.

При сблъсъкът в Ладакх индийските и китайските войници използваха голи ръце, пръти и камъни, без да прибягват до огнестрелни оръжия. Загинаха 20 индийски войници и неуточнен брой китайски войници. Това беше първият военен сблъсък между двете страни от 45 години, припомня АФП. Всяка от двете страни обвини другата и изпрати десетки хиляди войници в региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във