Банкеръ Daily

Свят

Индия отмени автономията на Кашмир, заради който се водиха три войни

Индия отмени автономията на населения предимно с мюсюлмани щат Джаму и Кашмир, който стана причина за три регионални войни, пише руският всекидневник РБК.

Досега особеният статут на щата му позволяваше да има собствена конституция и да взема самостоятелни решения по всички въпроси, освен отбраната, външните работи и телекомуникациите.

Пакистан вече осъди решението на Индия, подчертавайки, че според резолюция на Съвета за сигурност на ООН никакви решения не могат да променят статута на спорния регион.

Исламабад "като участник в международен спор ще използва всички варианти, за да противодейства на тези незаконни действия" на Делхи, цитира руският в. "Комсомолская правда" официалната пакистанска позиция.

"Кашмир вече не е специален случай", гласи заглавието по темата на в. "Комерсант". Според руското издание Индия, страна с хиндуистко мнозинство, е направила решаваща стъпка към пълната интеграция на населения предимно с мюсюлмани щат Джаму и Кашмир.

От гледна точка на Делхи особеният статут на щата не позволяваше ефективното му развитие и борба със сепаратистките групировки. Джаму и Кашмир ще остане "ябълка на раздора" между Пакистан и Индия, пише "Комерсант".

Индийският посланик в Москва Бала Венкатеш Варма обаче изразил пред руския вестник увереност, че световната общност ще подкрепи индийските власти в стремежа им "да премахнат препятствие на пътя към националната консолидация".

Формално, за влизането си в сила указът трябва да бъде одобрен от индийския парламент, но няма съмнения, че това ще се случи. На изборите тази година управляващата партия "Бхаратия джаната" получи мнозинство, гарантиращо подкрепа и на най-смелите инициативи на премиера Нарендра Моди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във