Банкеръ Daily

Свят

Индия отхвърли предложението на Тръмп да посредничи за Кашмир

Индия отхвърли предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп да посредничи между Делхи и Исламабад в конфликта в Кашмир и отрече твърдението на Тръмп, че индийският премиер поискал помощ от САЩ за уреждане на конфликта, предаде ДПА.

На среща вчера в Белия дом с пакистанския премиер Имран Хан Тръмп каза, че "би било чудесно да бъде посредник". Той добави, че индийският премиер Нарендра Моди го помолил да съдейства за решаване на 70-годишния конфликт.

Говорителят на индийското външно министерство Равеш Кунар написа в Туитър веднага след изявленията на Тръмп, че такава молба не е отправяна от Моди. "Последователната позиция на Индия е, че всички неуредени въпроси с Пакистан се обсъждат само на двустранна основа", добави Кувал.

Имран Хан подкрепи идеята на Тръмп да поеме роля в спора и каза, че САЩ могат да изиграят най-важната роля, посочва ДПА.

Притежаващите ядрено оръжие Пакистан и Индия са водили три войни след обявяването на независимост от Великобритания през 1947 г. Две от тези войни бяха за Кашмир, разделен район, към който и двете страни имат претенции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във