Банкеръ Daily

Свят

Император Нарухито официално утвърди Йошихиде Суга за премиер на Япония

Японският император Нарухито днес утвърди официално състава на новото правителство на страната начело с премиера Йошихиде Суга, предаде ТАСС.

Тържествената церемония се състоя в императорския дворец в Токио.

По конституция императорът потвърждава назначението на министрите, предложени от премиера. Нарухито, който се възкачи на трона през май миналата година, изпълни това свое правомощие за втори път. През септември 2019 г. той утвърди състава на кабинета, след промени, направени от тогавашния премиер Шиндзо Абе.

В новото правителство портфейлите си запазиха много министри от времето на Абе: на външните работи Тошимицу Мотеги, на финансите Таро Асо, на земеделските земи, инфраструктурата, транспорта и туризма Кацуйоши Акаба, на икономическата и фискалната политика Ясутоши Нишимура, както и Сейко Хашимото (министърка, отговаряща за организирането на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио).

Преди два дни 71-годишният Суга, който преди това бе дясната ръка на Абе, беше избран за лидер на Либерално-демократическата партия, която има мнозинство в долната камара на японския парламент. Новият лидер на партията и страната се ангажира да запази гъвкавата фискална позиция и свръхразхлабената парична политика на бившия ръководител, известна като "абеномика". 

Новият премиер заяви, че съюзът на Япония със САЩ ще остане крайъгълен камък на външната политика на страната и че иска да поддържа стабилни връзки с Китай, най-големият търговски партньор на Япония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във