Банкеръ Daily

Свят

Император Акихито абдикира утре след 30 години на Трона на хризантемата

Принц Нарухито и император Акихито

С традиционен ритуал утре в императорския дворец в Токио император Акихито ще се оттегли след 30 години от Трона на хризантемата.

На церемонията на 30 април 85-годишният император в традиционно облекло ще обяви оттеглянето си пред своите предци. Това ще бъде първата абдикация в Япония, откакто император Кокаку напуска трона през 1817 г.

Акихито се възкачва на трона на 8 януари 1989 г. на 55-годишна възраст, след смъртта на баща му, император Хирохито. Близо 300 души, включително премиерът Шиндзо Абе и министрите от кабинета му, ще присъстват на церемонията, по време на която министър-председателят ще изрази благодарността си към императора, съобщи правителството. На следващия ден ще има втора церемония, с която престолонаследникът - 59-годишният принц Нарухито, по-големият син на Акихито, ще се възкачи на трона и ще приеме традиционните регалии - свещен меч и скъпоценности, като белег за наследяването на трона.

Старая се да водя различни разговори с обществеността, така че да добия адекватна представа какво трябва да направи за тях императорският двор, каза престолонаследникът на пресконференция през февруари. Нарухито добави, че смята подобно общуване за "важен стълб" на своята роля в управлението и че ще продължи да прави същото, след като стане император.

Японската общественост ще има възможност да приветства императора, съпругата му, 55-годишната императрица Масако и други членове на императорската фамилия на 4 май, когато те ще се появят на балкона на двореца. Император Акихито и императрица Мичико, които ще станат съответно почетен император и почетна императрица след абдикацията, няма да присъстват на събитието.

За Япония възкачването на трона на Нарухито означава начало на нова ера. Месец преди наследяването на трона правителството обяви, че тя ще се нарича Рейва, "красива хармония".

Император Акихито изрази желанието си да се оттегли в необичайно видеопослание през август 2016 г., като обясни, че се опасява, че напредналата му възраст и крехко здраве може да му попречат да изпълнява официалните си задължения като символ на държавата.

Тъй като императорът не притежава някаква политическа власт, той не можеше да обяви директно абдикация, затова японският парламент прие специален закон през юни 2017 г., който му позволи да абдикира.

По време на епохата на император Акихито Япония преживя няколко природни бедствия и най-тежката ядрена авария в света след Чернобилската през 1986 г. През 1995 г. земетресение с магнитуд 7,3 разтърси големия западен град Кобе, като отне живота на повече от 6400 души. През 2011 г. Североизточна Япония беше разтърсена от земетресение с магнитуд 9, което предизвика цунами, отнемайки живота на близо 18 500 души и причинявайки катастрофата в АЕЦ Фукушима.

Facebook logo
Бъдете с нас и във