Банкеръ Daily

Статия на 60 учени в списание "Нейчър":

Имаме три години да спрем глобалното затопляне

Светът има само три години, за да намали емисиите на въглероден диоксид, преди да стане прекалено късно, предупреждава група от климатолози и учени. Предупреждението е отправено седмица преди срещата на Г-20 в Хамбург, предаде ДПА.

Ако годишните емисии продължат да нарастват след 2020 г. или дори ако те останат на стабилно ниво, температурните цели, установени в Парижкото климатично споразумение, ще бъдат почти неизпълними, казват учените в статия, публикувана в списание "Нейчър".

Авторите посочват, че до 2020 г. в шест сектора - енергетика, инфраструктура, транспорт, промишленост, финанси и използването на земята може да бъде постигнат значителен пробив в намаляване на емисиите.

Авторите на статията призовават лидерите на Г-20 да признаят, че 2020 г. е критична година за установяване на амбициозни цели в областта на климатичните промени и да обсъдят как да гарантират просперираща, всеобхватна, взаимносвързана и гъвкава и устойчива глобална икономика.

Статията е дело на шестима специалисти по климата, в това число и Кристиана Фигерес, бивш изпълнителен секретар на Рамковата конвенция за климатичните промени на ООН. Под статията подписа си са поставили и 60 учени, икономисти, бизнесмени и политици. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във