Банкеръ Daily

Ашраф Гани:

Има "забележим напредък" в преговорите между САЩ и талибаните

Ашраф Гани

Постигнат е "забележим напредък" в мирните преговори между Вашингтон и талибаните, съобщи в Туитър афганистанският президент Ашраф Гани след разговор по телефона с американския държавен секретар Майк Помпео, предаде Франс прес.

"Секретарят ме информира за предложение от талибаните, целящо значително и трайно намаляване на насилието", добави Гани, приветствайки това "благоприятно развитие".

След подобен разговор с Помпео премиерът на Афганистан Абдула Абдула също писа в Туитър за оптимизма на американския първи дипломат, според когото евентуално намаляване на насилието и напредък в сегашните преговори може да доведе до споразумение, отварящо път към преговори между афганистанското правителство и талибаните за постигане на траен мир".

"Ню Йорк таймс" цитира афганистански и американски източници, според които президентът Доналд Тръмп е приел споразумение с талибаните с известни условия. Те преговарят с Вашингтон за изтегляне на американските сили от Афганистан в замяна по-специално срещу гаранции за сигурност за бунтовниците, ограничаване на насилието и започване на междуафганистански диалог.

Facebook logo
Бъдете с нас и във