Банкеръ Daily

Свят

"Има сделка за Брексит", обявиха Джонсън и Юнкер

Великобритания и Европейският съюз са постигнали "страхотна нова" сделка за Брексит. Това съобщи британският премиер Борис Джонсън.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от своя страна обяви: „Има сделка за Брексит“.

Съобщението идва преди решаващата днешна среща на върха на ЕС в Брюксел.

Юнкер заяви още, че споразумението следва да бъде представено на лидерите на ЕС.

Това ще се случи на решаващата среща на върха на ЕС в Брюксел днес.

“Там, където има воля, има и сделка – ние имаме такава! Това е справедливо и балансирано споразумение за ЕС и за Обединеното кралство и свидетелства за нашия ангажимент да намерим решение”, туитва Юнкер.

“Препоръчвам на Европейския съвет да одобри тази сделка”, каза той, позовавайки се на Европейския съвет на лидерите на държавите-членки, който ще се срещне по-късно днес.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви днес, че парламентът ще е в състояние да ратифицира проектоспоразумението за Брекзита до 31 октомври, ако то бъде одобрено от лидерите на ЕС и Камарата на общините в Лондон, предаде Асошиейтед прес.

След като разговаря с ръководителите на ЕС на срещата им в Брюксел, Сасоли каза: "Готови сме да изпълним своя дълг, който е да проучим текста и да приемем необходимите процедури, за да бъдат спазени ограниченията във времето". По думите на италианеца Европейският парламент има "последната дума", но преди това трябва да се произнесат други.

Изглежда, че ръководителите на страните членки от ЕС имат готовност до утре да приемат споразумението за раздялата с Обединеното кралство, за да може британския парламент да го обсъди в събота. Ако бъдат преодолени и двете прегради, Европейският парламент ще може да одобри документа следващата седмица в Страсбург, тоест около седмица преди 31 октомври, когато Великобритания трябва по план да напусне съюза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във