Банкеръ Daily

Изследване:

Има риск от бъдещи пандемии от коронавируси

Стотици хиляди хора могат да бъдат заразени годишно от животни, преносители на коронавируси, подобни на COVID-19, установи проучване на Алианса за екологично здраве и сингапурското медицинско училище Duke-NUS.

Средно 400 000 такива инфекции се срещат всяка година, повечето остават неразпознати, защото причиняват леки или никакви симптоми и не се предават лесно между хората. Въпреки това изследователите установяват, че тези вируси са адаптивни и това повишава риска от бъдещи пандемии. 

Въпросът къде и как се е появил вирусът, който причинява Covid, стана особено спорен, след като някои политически лидери заговориха за изтичане на вируса от лаборатория в Ухан, Китай, която изучава патогените. Новото изследване, цитирано от агенция Bloomberg, обаче се основава на доказателства, че прилепите са основните разпространители на вируси като SARS-CoV-2. В проучването се казва, че живеещите в близост до техните местообитания са особено уязвими.

„Това вероятно е първият опит да се прецени колко често хората сe заразяват с коронавируси от прилепи“, казва Едуард Холмс, еволюционен биолог от Университета в Сидни, който не е участвал в изследването.

"Хората са постоянно изложени на коронавируси от прилепите. Като се имат предвид обстоятелствата, един от тях в крайна сметка може да доведе до огнище на болест", посочва Холмс.

Междувременно ефектите от настоящата пандемия от Covid-19 далеч не са приключили. Китайската икономика отслабва още повече през август, след като мерките против вируса ограничиха потребителските разходи и пътуванията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във