Банкеръ Daily

Аятолах Али Хаменей:

Има пълно основание да не се вярва за нищо на европейците

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че е малко вероятно европейските страни да помогнат на страната му срещу санкциите на САЩ и че Иран "трябва да изостави всякаква надежда" по този въпрос, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирайки официалния му сайт.

"Въпреки обещанията си европейците на практика подкрепят санкциите на Америка, не са предприели никакви действия и е малко вероятно да направят каквото и да било за Ислямската република в бъдеще. Така че трябва да оставим всякаква надежда за помощ от европейците", казва Хаменей в изявлението.

"Не трябва да се има доверие на страни, които са размахвали знамето на враждебността към ислямската система (на Иран), водени от САЩ и някои европейски страни, защото те са открито враждебни към иранския народ. Пътят към взаимодействие и преговори е отворен за всички страни освен Америка и ционисткия режим (Израел)", допълва Хаменей.

"Европейците не спазиха никой от ангажиментите си и има пълно основание да не им се има доверие за нищо", казва Хаменей, който критикува неспособността на европейците да се откажат от "арогантната си природа".

"Европейците се представят като посредници и говорят много неща, но всичките са кухи", заявява иранският върховен водач.

Хаменей каза това след неуспеха на воден от Франция европейски опит за намаляване на напрежението между Техеран и Вашингтон и след като във вторник Германия, Франция и Великобритания втвърдиха тона към Иран, като заявиха, че той носи отговорност за нападенията от 14 септември срещу саудитски петролни инсталации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във