Банкеръ Daily

Свят

Има оцелели от пожара на руската подводница

Сергей Шойгу

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу потвърди днес появилите в някои местни медии догадки, че няколко членове на екипажа са оцелели при пожара, при който загинаха 14 техни колеги на борда на свръхсекретен руски дълбоководен апарат, предаде Асошиейтед прес.

Шойгу не уточни колко души от екипажа са били спасени при пожара в понеделник по време на дълбоководни изследвания на дъното на Баренцево море в Арктика.

Министърът говори в базата на руския Северен флот в Североморск, където е и щабът на флота. Той похвали екипажа на съда, за "героичните му действия", като отбеляза, че те са пожертвали живота си, за да спасят цивилен експерт и самия батискаф след избухването на пожара.

Министърът на отбраната, изпратен лично от президента Владимир Путин да надзирава разследването на трагичния инцидент, обаче отново не разкри колко души е имало на борда на съда, който е докаран в Североморск за оглед и за разследване на причините за пожара.

Данните за инцидента остават твърде оскъдни и руските власти с явна неохота дават някоя и друга подробност. Съобщено бе само за броя на жертвите, за това, че те са загинали от отровните газове, отделени при пожара, че това е станало при изследвания на морската дълбочина в руски териториални води в Баренцево море, че жертвите са "големи професионалисти", двама от тях "Герои на Русия", и че самият пожар е бил "геройски потушен". Тази потайност дава поводи за всякакви спекулации в медиите. За пожара, възникнал на борда на съда в понеделник, и за трагичните му последици, бе съобщено чак във вторник вечерта - с ден и половина закъснение.

Все още не е съобщено и името на свръхсекретния батискаф, който според някои руски медии се нарича "С-12 "Лошарик" и е предназначен за тайни проучвания на големи дълбочини в световния океан. Предполага се, че е създаден през 2003 г. и е влязъл в експлоатация през 2010-а. Знае се, че през 2012 г. е участвал в изследване, целящо да докаже руските претенции върху обширни части от дъното на целия (Северен ледовит) океан. Събирал е образци от дъното на дълбочина 2500 м според официални руски съобщения от онова време. Обикновените подводници не могат са се потапят по-дълбоко от 600 м, отбелязва АП.

Според някои медии този руски апарат има редица сходства с американския съд за дълбоководни проучвания NR-1, който бе "пенсиониран" през 2008 г. след 40-годишна "служба". За разлика от американския батискаф, който бе проектиран да се спуска на дълбочини до 910 м, "Лошарик" може да се потапя много по-дълбоко - според някои спекулации до 6000 м.

Най-много спекулации от вчера обаче се ширят относно това дали руският "Лошарик" е имал ядрен двигател. Новинарският сайт "Газета.ру" дава утвърдителен отговор на този въпрос. Според медията, която цитира неназован източник, пожарът вероятно е възникнал заради късо съединение.

Някои руски медии сравняват руското официално мълчание по случая с ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във