Банкеръ Daily

Свят

Има напредък по съживяването на Иранската ядрена сделка

Сн. ЕПА

Пратениците на Китай и Русия на преговорите за иранската ядрена програма заявиха днес, че е постигнат напредък в усилията за връщане на Иран и САЩ към спазването на ядрената сделка от 2015 г. и че има нова среща следващата седмица, предаде Ройтерс.

"Участниците в Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) направиха оценка на работата, извършена от експертите през последните три дни, и отбелязаха със задоволство постигнатия първоначален напредък", написа в Туитър Михаил Улянов, постоянен представител на Русия в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Той съобщи, че "комисията ще се събере отново следващата седмица с цел да се запази позитивния импулс".
Нито САЩ, нито Иран не очакват бърз пробив в преговорите, започнали във вторник във Виена. Европейски и други дипломати играят ролята на посредници, тъй като Иран засега отказва преки преговори със САЩ, отбелязва Ройтерс.

Страните по сделката след оттеглянето на САЩ - Иран, Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия - се споразумяха във вторник да създадат две експертни комисии, чиято задача е да обвържат списъците със санкции, които САЩ могат да вдигнат, в замяна на връщане на Иран към спазването на задълженията му в ядрената област.

"Всички страни изглаждат различията си и виждаме импулс за постепенно постигане на консенсус", каза пред журналисти китайският постоянен представител в МААЕ Ван Цюн. Той добави, че работните групи и високопоставени дипломати ще активизират дискусиите си идната седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във