Банкеръ Daily

Свят

Илва Йохансон: ЕС трябва да прилага по-добре мерките срещу тероризма

Илва Йохансон

Има нужда от по-пълно приложение на въведените в ЕС мерки за борба с тероризма, заяви днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.
Много беше направено в последните пет години, добави тя по повод годишнината от атентатите в Париж през 2015 година. Оттогава имаше многобройни нови терористични удари - срещу основните ни права и свободи. Обществата могат да се преборят с тероризма, ако обединят сили, посочи еврокомисарят след заседание на Съвета на ЕС по вътрешни работи.

Политиците не могат да обещаят пълна сигурност на гражданите, заяви германският вътрешен министър Хорст Зеехофер. Ако в ЕС сме единни, Европа ще бъде суперсила и тероризмът няма да просъществува, допълни той. Министърът отбеляза, че в ЕС има единодушие за нуждата от повече служители и средства за борба с тероризма.

Не се борим с вяра, а с фанатичния и насилствения екстремизъм от всякакъв вид, поясни Зеехофер. Йохансон съобщи, че предстои Европейската комисия да направи нови предложения през декември за противодействие на тероризма, включително за премахване на терористичното съдържанието онлайн до час от получаването на известие. Тя отбеляза, че има дни, в които Европол сваля по около 2000 линка с подобно съдържание и това показва нуждата промените да бъдат въведени бързо.

Еврокомисарят добави, че е необходимо държавите да използват повече Шенгенската информационна система, да прилагат правилата за огнестрелните оръжия, да проверяват всички преминаващи през външните граници на ЕС. Тя отбеляза, че засега 22 на сто от влизащите в границите на Шенген не преминават проверка. По нейните думи вътрешните министри днес са обсъдили нуждата от последващо наблюдение над излежалите присъди за тероризъм, както и въпросите за охраната на критичната инфраструктура и за по-добро използване на данните за пътническите резервации. Йохансон съобщи, че през май догодина ЕК ще предложи промени в Шенгенското законодателство. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във