Банкеръ Daily

Свят

Илон Мъск загуби 15 млрд. долара за един ден

Илон Мъск вече не е най-богатият човек на планетата, съобщи в късните часове на 22 февруари агенция "Блумбърг". Това се дължи на срива на акциите на "Тесла", които загубиха 8.6% от пазарната си оценка в началото на седмицата, заличавайки 15.2 млрд. долара от личното състояние на милиардера. (Бел. ред. - Загубата не е "физическа", а на хартия, защото е резултат от борсовата стойност на компанията на Мъск, която се мени непрекъснато по време на търговията на фирмените акции). 

Обезценяването на книжата е най-дълбоко от септември 2020-та и се дължи отчасти на коментарите на Мъск през уикенда, че цените на Bitcoin и на по-малкия му конкурент Ethereum "изглеждат прекалено високи". Посланието му, отправено чрез любимата му социална мрежа "Туитър", се появи две седмици след като "Тесла" съобщи, че е инвестирала 1.5 млрд евро в Bitcoin и планира да приема плащания във виртуалната валута за част от продукцията си. Самият Мъск пък сподели чрез "Туитър" в ранните часове на 22 февруари, че един от моделите на компанията (Y Standard Range SUV) все още се предлага "извън обявения асортимент", с което на практика потвърди съобщенията, че той е бил изваден от производство.

Мъск слезе на второ място в класацията на индекса на милиардерите на "Блумбърг" на петстотинте най-богати хора на планетата с нетно лично състояние от 183.4 млрд. долара - доста под върховите 210 млрд. долара през януари. Основателят на "Амазон" - Джеф Безос - отново излезе начело със 186.3 млрд. долара чисти активи, въпреки загубата "на хартия" от 3.7 млрд. долара на 22 февруари.

Двамата милиардери непрекъснато си сменят местата от януари заради сериозните флуктуации на цените на акциите на "Тесла". Те поскъпнаха с 25% в началото на 2021-а и впоследствие загубиха почти всичко спечелено през тази година. Мъск за кратко надскочи Безос след като компанията му "Спейс Екс" набра финансиране от 850 млн. долара в началото на месеца, с което оценката й достигна 74 млрд. долара - 60% скок от август насам.

Безос се е окопал на върха на милиардерската класация на "Блумбърг" през последните три поредни години до януари 2021-а когато бе изместен от Мъск след впечатляващия ръст на акциите на "Тесла със 794 процента. Разпродажбите на 22 февруари обаче ощетиха много свръхбогати личности на планетата. 

На трето място е Бил Гейтс със 135.3 млрд. долара чисто лично състояние и загуба от 1 млрд. долара. Четвърти е най-богатият французин - Бернар Арно - със 117.6 млрд. долара и счетоводна печалба от 0.7 млрд. долара. Петата позиция е за Марк Зукърбърг с 98.9 млрд. долара и загубени 0.5 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във