Банкеръ Daily

Свят

Илиян Василев: Германия е патологично зависима от Русия

Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин

Последните събития около Навални и Северен поток-2 доказват несъмнено, че въпреки цялата си икономическа тежест, Германия остава в плен на своя комплекс за вина от Втората световна война, което я дисквалифицира като лидер на политиката на ЕС спрямо Русия. Германската външна политика спрямо Русия има дълбоки исторически основи, които неизменно възпроизвеждат матрица на изключителност и вина в отношенията с Русия. Мотивите не са се променили с течение на времето – Русия като хинтерланд с гарантиран достъп до нейните суровини и желанието на Берлин да посредничи на царе, генерални секретари и президенти, като „врата“ към Запада, с всички произтичащи от това материални облаги за германския бизнес и политици. Това е позицията на анализаторът Илиян Василев. 

Проектът „Северен поток-2“ е символ на тази политика. Германия е посредникът на Русия, помага на Газпром да доминира на европейския пазар на газ, като го предпазва от конкуренцията за ВПГ (нито един терминал за внос), акумулирайки за себе си ползите от това посредничество. Повечето от 55-те милиарда кубически метра от втората линия на тръбопровода Северен поток -2, а именно 29 милиарда кубически метра – са предназначени за реекспорт от Германия за Западна, Централна и Източна Европа.

Последните изявления на германския президент Щайнмайер и канцлера Меркел показват, че няма червена линия на конформизма, която Берлин не е готов да премине, въпреки че е наясно с тежките последици за репутацията на страната в ЕС и НАТО.

Геостратегическото уравнение е кристално ясно – колкото по-екстремна е конфронтацията между Русия и НАТО, толкова по-висока е цената на „специалната” връзка между Берлин и Москва. За много наблюдатели тоталната и изглеждаща безусловна подкрепа на „Северен поток-2“ издават степен на патологична зависимост, която подкопава доверието на съюзниците в германските лидери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във