Банкеръ Weekly

Свят

Икономики на ръба

Новата година няма да донесе успехи на най-проблемните икономики. Напротив - мнозинството от тях ги очакват нови разочарования, твърдят икономисти, анкетирани от агенция "Блумбърг". Най-дълбоко, според тях, ще затъне Венецуела с 3.3 процента. Анализирани са общо 93 държави. Следват Бразилия - 75% от анкетираните очакват понижение на нейния БВП с 2.5%, обременената с дългове Гърция с прогнози за нов спад с 1.8%, Русия и Еквадор, чиито БВП ще се свият с по 0.5% всеки. По-скромен стопански неуспех ще отчете Аржентина, за която икономистите вещаят нулев растеж.

Има и изненади сред кандидатите да се присъединят към членуващите в "клуба на рецесията". Едната е Тайван - икономистите съзират 55% вероятност страната да преживее последователни тримесечия на спад. Основанието им е драматичното намаление на миналогодишния растеж на страната от 4% през първото тримесечие до минус 0.6% през третото, провокирано от охлаждането на износа за Китай. Изненада може да поднесе и Украйна, за която експертите вещаят 1.4% растеж през 2016-а. Въпреки усилията на Запада обаче страната продължава да е рискова. Анкетираните от "Блумбърг" икономисти оценяват на 60% вероятността тя да изпадне в рецесия през следващите 12 месеца.  

Перспективата за

Венецуела

е направо кошмарна.

Тя пострада изключително тежко от "приятелския огън" на "тартора" на ОПЕК - Саудитска Арабия. Политиката на кралството да опази на всяка цена пазарния дял на картела чрез свръхпредлагане и унищожаване на конкурентите, предизвика колапса на нефтените котировки, които са на косъм от 30 щ. долара за барел. Но се подготвят да атакуват поредния минимум от 20 долара за барел. Това е убийствена новина за Каракас, защото 95% от приходите от износ тук идват от продажбите на черно злато. В страната има недостиг и на основни стоки, най-вече на лекарства, а БВП ще е отрицателен за трета поредна година. Част от инвеститорите виждат лъч надежда в успеха на опозиционната партия, която за първи път за последните 16 години спечели мнозинство в конгреса. 

Не е розово и за

Бразилия

Спадът на цените на суровините в комбинация с натрапчивата корупция във висшите етажи на властта, политическата несигурност и разширяващият се бюджетен недостиг са основания за прогноза за поредното намаление на БВП - с 2.5% през тази година. Още повече, икономическият спад на страната през 2015-а (оценен на 3.15% при безработица 6.86%) е направо огледален на срива на цените на желязната руда - един от основните източници на приходи от експорт. Суровината поевтиня с 39% през 2015-а след срив от 47% през 2014-а и спад от 8.3% през 2013-а (според официалната статистика на Metal Bulletin). След като потънаха до 38.30 щ. долара за тон на 11 декември 2015-а, котировките на желязната руда тръгнаха нагоре и в момента са около 40 долара за тон. Експерти от "Голдмън Сакс груп" прогнозират, че цените на суровината ще останат под 40 щ. долара и през следващите три години заради "охлаждането" на китайския растеж и свиването на потреблението на стомана. Други анализатори очакват малко над 50 щ. долара за тон в края на 2016-а, което не изключва за известен период от време и рязък спад под 30 долара. А "Голдмън Сакс" предвещава стопанството на Бразилия да изпадне в "категорична депресия".

В съседна Аржентина пък новият президент Маурисио Макри има амбиция да поведе страната в нова посока, за да предотврати икономическа катастрофа и спад на БВП през 2016-а. След като встъпи в длъжност - през миналия месец, той вече започна да прилага мерки за стимулиране на растежа и за обуздаване на фискалния дефицит.

Русия

ще остане в негативния спектър на растежа, след като през първите девет месеца на 2015-а стопанството й се сви с около 3.6 процента. Икономистите обаче смятат, че страната е напът да приключи с най-продължителната рецесия за последните две десетилетия, след като санкциите на западните държави и ниските нефтени котировки (които пълнят около 40% от държавния бюджет) нанесоха тежки поражения на стопанството. По Нова година руският президент Владимир Путин призна, че санкциите са се отразили много зле на Русия, но имат и положителен елемент - принудили са управляващите най-накрая да проведат наложителните реформи за разнообразяване на източниците на приходи и намаляване на зависимостта на икономиката от приходите от горива.

В Европа най-застрашена е

Гърция

Въпреки че страната успя да остане в еврозоната и да рекапитализира боледуващия си банков сектор. Новата 2016-а обаче крие куп предизвикателства, а прогнозите са за 1.8% икономически спад. Той ще усложни изплащането на стотиците милиарди долари, които Атина дължи на кредиторите си. Засега евентуални облекчения на дълговото бреме на южната ни съседка изглеждат илюзорни. А към купищата й дългове се прибавя и новата заплаха по границите й - вълната от емигранти.

Финландия също е в списъка на десетте най-слаби икономики през 2016-а. Очаква се повишение на нейния БВП от 1 процент. Страната, която бе сред най-гласовитите критици на Атина, допусна сериозно охлаждане на растежа си до едва 0.11% през миналата година. Ключови стопански сектори като производството на хартия и на електроника за потребителите претърпяха тежък срив, а безработицата надхвърли 9 процента. Сериозно негативно влияние оказа и географската близост, и икономическата зависимост на най-северния член на еврозоната от Русия.

От развитите европейски държави единствено

Швейцария

е в първата десетка на стопанствата с най-слаб очакван растеж през 2016-а от 1.2% след почти 1% ръст през 2015-а. Тя все още не може да се възстанови от неочакваното решение на Националната банка да премахне прага от 1.20 франка за едно евро, предизвикало резки колебания и мощен подем на националната към единната европейска валута, която в момента се разменя срещу грубо 1.80 франка за евро. Скъпият франк удари двата най-едри източници на бюджетни приходи - износа и туризма.

От развитите азиатски стопанства най-сериозно внимание заслужава

Япония

Страната отчете 1% годишен ръст през третото тримесечие на 2015-а спрямо второто, с което избегна втора рецесия за последните три години. Някои икономисти тълкуват този резултат като икономически обрат към подем, въпреки че остават сериозни предизвикателства пред растежа и прогнозират 1% повишение на БВП през 2016-а.

От развиващите се държави

Китай

запазва силните си позиции, въпреки продължаващите пазарни трусове и обезценяването на юана. А растежът се очаква да се охлади до 6.5% през 2016-а. Това, според президента Си Дзинпин, е новата "нормалност" за страната му, която усилено работи по преориентирането на стопанството от сферата на тежката промишленост и производство към сектора на услугите и от контролиран от държавата към определян от пазарите валутен курс.

Сред звездите на развиващите се държави в Азия са миналогодишните отличници на региона Индия и Виетнам, постигнали съответно ръст от 7.3 и 6.3 процента. Прогнозите за 2016-а са 7.4% увеличение на индийския БВП, което отрежда на страната първо място в тазгодишната класация, и 6.6% на виетнамския, което я класира втора.

България

също е намерила място в класацията на "Блумбърг". След ориентировъчен растеж от 2.68% през 2015-а (33-о място от общо 56 развиващи се стопанства), прогнозите за 2016-а са за 2.5% увеличение на БВП, колкото и на САЩ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във