Банкеръ Daily

Свят

Икономиката на Северна Корея отбелязва най-силен спад от 20 г.

Икономиката на Северна Корея се е свила с най-силен темп от две десетилетия през 2017 година, сочи публикувана днес оценка на Южнокорейската централна банка (Bank of Korea), цитирана от Ройтерс и БТА.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Северна Корея миналата година е намалял с 3,5 на сто спрямо предходната година. Това е най-големият спад от срива с 6,5 на сто през 1997 година, когато изолираната страната бе засегната от опустошителен глад, отбелязва Южнокорейската централна банка.

Промишленото производство, което носи около една трета от севернокорейския БВП, е спаднало с 8,5 на сто. Това също е най-голямото понижение от 1997 година, тъй като заводското производство се срина на фона на ограниченията върху вноса на петрол и други енергийни суровини. Производството на земеделския и строителния сектор е намаляло със съответно 1,3 на сто и 4,4 на сто. 

"Санкциите през 2017 г. бяха по-силни отколкото през 2016 година", отбелязва Шин Сьон-чхол, ръководител на екипа за координация на националните отчети на централната банка.

"Обемът на външната търговия се сви значително на фона на забраната върху въглищата, стоманата, рибните и текстилни продукти. Трудно е да се получат точни цифри, но (забраните за износ) смазаха промишленото производство", уточнява експертът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във