Банкеръ Daily

Джанет Йелън:

Икономиката на САЩ не прегрява

Икономиката на САЩ не прегрява, въпреки че все още има около пет милиона работни места по-малко, отколкото преди коронавирусната пандемия. В това увери министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Тя бе категорна, че голяма част от работещите ще се присъединят отново към пазара на труда, ако пандемията започне да избледнява.

Йелън изрази увереност и в това, че инфлационният натиск ще отслабне, отбелязвайки все пак, че инфлацията е по-висока спрямо последните години, но това се дължи на нарушените доставки и предлагането.

"Не бих казала, че икономиката на САЩ в момента прегрява, ние все още сме с 5 милиона работни места под нивата, които бях преди пандемията. Работната сила е намаляла и причините са свързани с пандемията", каза министърът на пресконференция в Дъблин, съобщават Ройтерс и CNBC.

Джанет Йелън прогнозира, че ограниченията и проблемите в предлагането на работна ръка ще се облекчат, когато пандемията бъде поставена под контрол. И отбеляза, че нарастването на търсенето на дълготрайни стоки в САЩ е настъпило в момент, когато е било трудно да се получат някои от тези стоки.

"Вярвам, че когато преодолеем пандемията, този ценови натиск ще се освободи. Именно заради това мисля, че инфлацията е преходна и ние нямаме икономика, която прегрява в дългосрочен план", заяви още тя. 

Министърът на финансите смята да проведе разговор с американските законодатели за повишаване на тавана на дълга, както и за глобалния корпоративен данък, който е включен в плана на президента Джо Байдън за държавните разходи.

Относно глобалния минимален корпоративен данък, тя каза пред CNBC:

"Мисля, че това е ребалансиране, за да сме сигурни, че можем да подкрепим инвестициите в нашите икономики и че корпорациите плащат справедливия си дял. Минималната данъчна ставка от 15% със сигурност не е толкова висока, че това да засегне способността им да бъдат конкурентоспособни в световен мащаб. Равните условия са начина, при който конкуренцията между страните и техните фирми може да се осъществи въз основа на икономическите фундаменти".

Facebook logo
Бъдете с нас и във