Банкеръ Daily

Свят

Икономиката на Китай е в "критичен момент" заради ковид кризата

Ли Къцян

Китайският премиер Ли Къцян направи мрачна констатация за националната икономика, засегната от антиковидните ограничения, с мнението, че тя изживява "критичен момент" заради трудности, "още по-значителни, отколкото през 2020 г.", предаде Франс прес.

Връхлетян преди месеци от нова епидемична вълна, Китай прилага стратегия за "нулев ковид“, целяща да сведе до минимум броя на жертвите, по-специално чрез локдауни като въведения в Шанхай в началото на април.

Твърдо защитавана от президента Си Дзинпин, тази здравна политика се отразява зле на икономиката – много фирми се затварят, заводи работят с по-бавно темпо, внася се объркване в производствените вериги. 

От март-април икономическите показатели, отразяващи състоянието на трудовия пазар, промишлената продукция, консумацията на ток и превоза на стоки, видимо са спаднали, заяви вчера Ли Къцян на видеоконференция с представители на местните власти.

"Трудностите, в известен аспект и в известна степен, са още по-значителни, отколкото през 2020 г., когато епидемията нанесе тежък удар" на страната, изтъкна той, цитиран от агенция Синхуа.

През май Китай съобщи за най-слаби икономически резултати от две години насам, крайно ниско потребление и безработица, близка до абсолютния рекорд.

Това е "критичен момент, който ще определи икономическата тенденция за цялата година. Трябва да се възползваме от този прозорец, за да върнем икономиката в правия път", призова вчера Ли Къцян.

Забавянето на икономиката може да се окаже пагубно за набелязания като цел от Пекин растеж с 5,5 на сто тази година, при това преди планирани за есента избори, когато се очаква Си Дзинпин да бъде преизбран начело на Китайската комунистическа партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във