Банкеръ Daily

Свят

Икономиката на Франция ще нарасне с 0.75% в края на годината

Анализите на централната банка на Франция сочат, че икономиката на страната ще нарасне с 0.75% през четвъртото тримесечие, съобщава Ройтерс. Вземат се в предвид, разбира се,  и постоянните затруднения през последните месеци при доставките на суровини, недостигът при някои от тях и проблемите с намирането на персонала. Въпреки това повечето френски компании съобщават, че се развиват добре.

Оптимизмът може би има основание след като втората по големина икономика в еврозоната изненада с по-бърз растеж от очакваното през третото тримесечие. Според финансовия министър Брюно льо Мер данните представляват „изключителен резултат“, който показва, че икономиката се насочва в правилната посока.

Експертите обаче остават на земята. „Това връщане към нивата отпреди кризата се случва по-рано, отколкото очаквахме преди – спечелихме около едно тримесечие време“. Това казва главният икономист на централната банка Оливие Гарние. Ако прогнозата за четвъртото тримесечие е вярна, то ръстът за годината във Франция ще бъде около 6.75%, отбелязва той.

Това е добра новина за бизнеса у нас. Не са малко френските компании, както и тези с френско-български капитал, които имат производство в България.

През последните години

търговско-икономическите отношения между България и Франция бележат положително развитие.

А през 2018 г. стокообменът прескочи и два милиарда евро и продължава да расте.

Изключението, разбира се, е пандемичната 2020 година. В периода между януари и декември търговия между България и Франция е в размер на 1.96 млрд. евро, като губи 8.3% от стойността си спрямо 2019-а. Износът към Франция е спаднал с 4.7%, а вносът - с 12.3 на сто. Все пак търговското салдо е положително за нашата страна. Франция заема 6-то място по отношение на износа и 11-то място по отношение на вноса.

През тази година има промяна. За полугодието стокообменът между България и Франция е в размер на 1.12 млрд. евро, като отбелязва ръст от 13.9%  на годишна база. Износът към Франция се е увеличил с 10.9% и е на стойност 612.2 млн. евро. Вносът също е нараснал - със 17.7%, до 508.8 млн. евро. Салдото остава положително - плюс 103.4 млн. евро. Франция заема 6 място по отношение на износа и 11 място по отношение на вноса през полугодието на тази година.

Франция има важно значение за външноикономическите връзки на България, въпреки че те не отговарят съвсем на реалните възможности на двете страни. В тази връзка, биха могли да се търсят възможности за разширяване на френското инвестиционно присъствие в България.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Франция у нас към края на юни са в размер на 953.6 млн. евро.

Потенциал за инвестиции в България от страна на френските компании има в области като: енергетика, управление на води и отпадъци, изграждане на инфраструктурни обекти, промишлени поддоставки в областта на машиностроенето, хранително-вкусова промишленост, биологично земеделие, лозаро-винарския бранш, фармацевтика, информатика, туризъм и други.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във