Банкеръ Daily

Свят

Икономическият растеж на Сърбия - най-висок от 2008-а

БВП на Сърбия се е увеличил с 6.1% годишно през четвъртото тримесечие на 2019-а, съобщи пред репортери на 19 февруари председателят на централната банка на страната - Йоргованка Табакович, дни преди планираното официално огласяване на данните на 2 март. Тази стойност надхвърля значително прогнозираните 4.7% от икономисти, анкетирани от агенция "Блумбърг", и класира Сърбия сред най-бързо нарастващите се стопанства в света. Тя отстъпва единствено на Филипините, отчели 6.4% годишен растеж през последното тримесечие на миналата година и изпреварва подреждащия се на трето място Китай с 6% годишно. Следват Унгария с 4.5% годишно увеличение на БВП в периода октомври-декември 2019-а и Румъния - с 4.3 процента.

Информацията за сръбския икономически подем, подгряван от правителствените инвестиции, се появява два месеца преди предстоящите през април парламентарни избори в страната. На тях партията на президента Александър Вучич ще се бори да получи по-голяма подкрепа, изтъквайки икономическите постижения от управлението си на фона на демографския срив и изтичането на кадри от страната.  

Госпожа Табакович информира също, че инвестициите в реални активи са се увеличили с 35% през последните две години и имат 75% принос за общия стопански подем през 2018-а и 2019-а. Отчетеният през миналото тримесечие ръст от 6.1% пък качва миналогодишния стопански растеж до 4.2 процента.

Централната банка не очаква разпространяващия се по света коронавирус да окаже значително негативно влияние върху стопанството на Сърбия, въпреки че Китай е един от основните търговски партньори на страната.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във