Банкеръ Weekly

разминаване

Игра по ръба на Европа

Поредният кораб с отказан достъп до Италия.
S 250 9b67a859 1f4f 4ef9 982b 7403ed4fb672

Срещата на върха на ЕС в края на тази седмица е последен шанс надеждите на половин милиард европейци да не останат излъгани, заяви председателят на Европарламента Антонио Таяни по повод насроченото за 28 и 29 юни събитие. Ако страните членки не намерят общо решение за регулиране на миграцията в Европа, целият проект, въз основа на който бе създаден Европейският съюз, е заплашен от смърт, предупреди Таяни. Общо споразумение обаче няма да има, предупреди още преди срещата германският канцлер Ангела Меркел.

Няма как за толкова малко време да се стигне до решение по целия пакет от мерки за преодоляване на миграционния проблем, заяви Меркел на срещата си с новия испански премиер Педро Санчес, който посети Берлин на 26 юни, и по този начин даде да се разбере, че и бъдещето на Обединена Европа, и нейното собствено политическо бъдеще остават под въпрос.

От проекторезолюция за срещата, за която съобщи Ройтерс, стана ясно, че Европейският съвет ще договори по-нататъшно затягане на външните граници, оказване на повече подкрепа на Либия и проучване на възможността за създаване извън територията на ЕС на центрове за настаняване на мигранти, пристигащи по море. Документът обаче показа липса на съгласие по ключов въпрос - този за разпределянето на кандидатите за убежище из страните от общността, който противопоставя държави като Италия и Гърция, които са основните реципиенти на мигранти, и все повече страни от централната част на континента.

Въпросът доби особена острота, след като бе повдигнат от антиимигрантски настроени политици не само в източната част на съюза, но и в самото му сърце - в Италия, Австрия, Германия, което най-накрая накара Брюксел да потърси начини да спре мигрантския поток през Средиземно море.

Опит за намиране на решение бе направен на спешно организираната мини среща на върха на 24 юни, но без успех. Тогава в Брюксел се събраха 16 европейски лидери и задачата им бе да подготвят решения за Европейския съвет на 28-29 юни. Мини срещата бе свикана по молба на Берлин като възможност за Меркел да поиска страните да получат засилени правомощия за връщане на бежанци, които вече са регистрирани в друга европейска държава - ключов въпрос във вътрешната битка, която Меркел води с коалиционните си партньори от Християнсоциалния съюз и която заплашва властта й.

Присъстващите държавни ръководители обаче не стигнаха до общо решение за преодоляване на кризата. Макар че те постигнаха съгласие за необходимостта от затягане на външните граници и за отделяне на повече средства, за да бъде намален напливът към Европа, остана въпросителната как да бъдат преразпределяни пристигналите на европейския континент кандидати за убежище.

Новото италианско правителство поиска на практика да бъде напълно премахната сегашната система за прием на мигранти. Премиерът Джузепе Конте настоява за промяна на Дъблинския регламент, според който страните на първа линия като Италия носят отговорност за обработването на молбите за убежище. При това положение при преместването си в друга държава търсещите убежище могат да бъдат върнати обратно там, откъдето са влезли на Стария континент.

Конте държи да бъде разделена връзката между "безопасното пристанище на дебаркиране" и "компетентността за разглеждане на правата за убежище", така че възможността за обработване на молбите на мигрантите да бъде разширена и към други страни от съюза - стъпка, която би променила 25-годишната система за молби за убежище. "Който пристига в Италия, пристига в Европа", изтъква италианският премиер.

Искането на Конте обаче влиза в пряк конфликт с позициите на германския вътрешен министър и председател на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер за спиране на бежанския наплив към германската граница. Зеехофер даде срок на Меркел, изтичащ на 30 юни, до който тя трябва да договори общо решение на мигрантския въпрос с останалите европейски държави. Ако такова споразумение не бъде постигнато до уречения срок, той ще нареди на полицията да започне да спира на границата и да отпраща мигранти, чиито молби за убежище са били приети в други страни членки. А основният наплив към южните германски граници идва именно откъм Италия.

Така Меркел се оказа между чука и наковалнята, а политическото й бъдеще - под заплаха. Решение до набелязания срок няма да има. Трудно е въобще да се прогнозира дали и кога ще се намери съгласие в Евросъюза за преразпределянето на бежанците. Германската канцлерка все пак потърси някакъв изход, като съобщи, че при невъзможност за намиране на общо съгласие ще търси двустранни и тристранни споразумения с други държави, засегнати от проблема с мигрантите. Напрежението обаче се засилва и от твърдия подход, който Италия възприе към пристигащите кораби с мигранти. Рим е обвиняван в нехуманно отношение, не не може да се отрече, че справедливите му призиви за помощ бяха твърде дълго игнорирани от Брюксел и сегашната му тактика дава резултати.

Едното от често спряганите напоследък решения на проблема с бежанците е обособяването на приемни лагери извън Европейския съюз. Досега идеята бе смятана за неприложима по морални и юридически причини, но днес, изглежда, едва ли не е единственият спасителен изход. Австрия и Дания започнаха неофициални преговори с Албания, а италианският вътрешен министър Матео Салвини замина на 26 юни за Либия. Само че международно признатото правителство на бившата джамахирия категорично отказа на територията й да бъдат създавани такива центрове, като вицепремиерът Ахмед Матик настоя лагерите да са южно от страната, отвъд границите й. На другия ден пък албанският премиер Еди Рама каза, че Албания никога не би приела подобни лагери - дори и наградата да е така желаното членство в ЕС. Рама коментира, че е против разтоварване на мигранти, сякаш са някакви нежелани токсични отпадъци.

Така се оказа, че може би единственото решение, при което няма остър сблъсък вътре в Евросъюза, е изправено пред сериозни пречки.

Междувременно германската обществена телевизия ARD поиска оставката на Ангела Меркел, което е безпрецедентен случай в историята на медията. Обвиненията към канцлерката са, че заради нея Евросъюзът се приближава към разпад, тъй като тя не прави нищо по въпроса с миграцията и под неин натиск Европа се е съгласявала да приема бежанци. Меркел е известен майстор на политическото оцеляване, но досега не се е намирала толкова близо до ръба.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във