Банкеръ Daily

Свят

Йерусалим е дом на хора от най-различни религии и етнически групи

Западната стена (или Стената на плача), останала от Втория храм, който е бил най-свещеното място за всички евреи, и Храмовият хълм в ислямския квартал в Стария град - важно място за мюсюлманите.

На днешния ден през 1949 г. Йерусалим е провъзгласен за столица на новата държава Израел.

На иврит името на града се произнася Йерушалайм, на арабски - ал-Кудс или Ерусалим.

Разположен на плато в Юдейските планини между Средиземно и Мъртво море, Йерусалим е един от най-древните градове в света и е смятан за свещен от трите главни авраамически (монотеистични) религии  - юдаизъм, християнство и ислям. И Израел, и Палестина смятат града за своя столица, като основните израелски държавни институции действително са разположени в Йерусалим, а палестинците се стремят също да преместят своите там. Претенциите и на двете страни нямат широко международно признание, като повечето държави членки на ООН смятат Тел Авив за столица на Израел и затова техните посолства са в този град.

Съгласно конституцията на Държавата Израел, Йерусалим е нейната единна и неделима столица. Палестинските автономни власти претендират Източен Йерусалим да стане тяхна столица.

Йерусалим се намира на около 60 км източно от Тел Авив и Средиземно море. В източна посока на около 35 км се намира Мъртво море, най-ниско разположеният воден басейн в света.

Исторически погледнато икономиката на Йерусалим е била подкрепена единствено от религиозните поклонници, тъй като градът е разположен далече от големите пристанища в Яфо и Газа. Религиозните забележителности на града и до днес се посещават от много чужденци. Най-често те отиват до Стената на плача и Стария град, но през последите 50 години става ясно, че Йерусалим не може да се издържа единствено от религиозната си значимост.

По време на Британския мандат (от 1920 до 1947 г.) е прокаран закон, с който е въведено задължението всички сгради да бъдат строени от Йерусалимски камъни, за да се запази уникалният исторически и естетически характер на града. В допълнение към този закон, който все още е в сила, в Йерусалим липсва голяма тежка индустрия. Само 2.2% от територията на Йерусалим се използва за индустрията и инфраструктурата.

Въпреки че Тел Авив остава финансовият център на Израел, голям брой компании се местят в Йерусалим. Индустриалният парк Хар Хотцвим в северен Йерусалим е дом на някои от най-големите корпорации в Израел ката Интел, TEVA, Офир Оптроникс и ECI Телеком. Плановете за разширяване на парка предвиждат сто предприятия, пожарна и училище, които обхващат площ от 530 000 кв. метра.

От създаването на Израел досега правителството остава основният играч в икономиката на Йерусалим. То генерира голям брой работни места и предлага субсидии и стимули за нови бизнес инициативи.

 

В Йерусалим са родени

редица видни личности, сред които Ясер Арафат (1929-2004 г.), водач на палестинците в борбата им за независима държава.

Градът е родно място и на ген. Ицхак Рабин - израелски политик и военен деец. Той е бил министър-председател на Израел от 1974-1977 и от 1992 г. до убийството му през 1995-а. Рабин е първият израелски премиер, роден в Палестина. Носител е на Нобелова награда за мир от 1994 г. заедно с Ясер Арафат и Шимон Перес.

В Йерусалим е родена е Натали Портман (Natalie Portman), киноактриса, жител на САЩ от 1984 година. През 2011-а Портман печели Оскар, Златен глобус, Наградата на гилдията на киноактьорите и наградата БАФТА за главна роля във филма Черният лебед.

В Йерусалим е починал Исус Христос (4 пр. Хр. - 30 г.), Син Божий за християните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във