Банкеръ Daily

Свят

Йелън потегля на азиатска мисия "ценови таван на руския петрол"

Джанет Йелън

Финансовият министър на Съеднените щати Джанет Йелън тръгва на първата си азиатска обиколка откакто пое поста на 26 януари 2021-а. Основната й мисия е да седне на масата с глобалните партньори и да ги обедини за каузата за налагане на ценови таван на руското черно злато. Йелън, която за последен път пътува до региона като председател на Федералния резерв, започва десетдневното си посещение на 9 юли със спирки в Токио и Сеул и участие в срещата на финансовите министри на Г-20 в Бали на 15 и 16 юли.  

Това е поредното икономически-дипломатическо предизвикателство за шефката на американската хазна, която води преговорите за глобален корпоративен данък през миналата година - сделка, която все още не е вкарана в действие. Лидерите на Г-7 пък инструктираха миналата седмица министрите си да разучат щатския план за ограничаване на цената на руския суров петрол, което отново вкарва ролята на Йелън в светлината на прожекторите. Генералната идея е до края на годината да има споразумение за забрана на застрахователните и транспортните услуги за превоз на руската суровина и производните й, освен ако горивото не е придобито на по-ниски цени от договорената бариера. 

Официални представители на щатското финансово министерство вече потвърдиха, че ценовия таван е в центъра на обиколката, като дамата ще постави въпроса на всяка от трите си спирки. В отговор на репортерски въпроси на 7 юли те добавиха, че високопоставени американски експерти дискутират плана с все по-голям кръг правителства, без да дават конкретни подробности. Според критиците обаче замисълът е прекалено сложен, за да сработи на практика. Не е ясно също дали едри потребители на руската суровина като Китай и Индия, и двете - страни членки на Г-20 - ще се съгласят да сътрудничат. Междувременно, очакваното руско присъствие на срещите на Г-20 се очертава като доста спорно, точно както и на пролетното им събиране във Вашингтон, което вероятно ще попречи на издаването на официално комюнике.

По оценка на Матю Гудмън - старши заместник директор по икономическите въпроси на Центъра за стратегически и международни проучвания във Вашингтон, "половината от присъстващите на дебатите на Г-20 няма да се съгласят на нищо, ако Русия е на масата, а другата половина няма да приеме нищо без нея." Гудмън допълва, че Йелън може да бъде принудена да се ориентира към двустранни или към срещи с малки групи, за да придвижи напред дневния ред на Белия дом. Подобен подход като че ли следва и американският министър на външните работи Антъни Блинкън при събиранията с колегите си от Г-20 през тази седмица.   

Другите очаквани приоритети от азиатския тур на Йелън, са както следва:

- запазване на международния алианс, налагащ санкции на Русия заради нахлуването й в Украйна;

- "поддържане на живота" на до известна степен проблемния пакт за глобалните корпоративни данъци;

- постигане на напредък в борбата срещу последствията от пандемията от коронавируса, срещу климатичните промени и за гарантиране на сигурността по прехраната;

- повече реални действия в помощ на тежко задлъжнелите държави в условията на поскъпващ долар и забавящ се глобален растеж.

Най-голямото предизвикателство на дълговия фронт за Йелън и партньорите й от развития свят е Китай - доминиращ официален кредитор на бедните страни. Засега Пекин демонстрира слаб ентусиазъм към новата програма на Г-20, позната като "Обща рамка", предназначена да систематизира процеса по организиране на кредиторите да работят задружно с борещите се под дълговите товари държави. На срещата си в Бон през юни финансовите министри от Г-7 призоваха Китай да "съдейства конструктивно" за преоформянето на задълженията.

На първата си официална спирка в Токио на 10-12 юли Йелън вероятно ще изслуша опасенията на японската страна от засилването на зелените пари към йената през последните месеци. Японската валута падна до най-ниските си от 1998-а котировки към американската - тенденция, която изтощава покупателната способност на домакинствата и вдъхва тревоги в администрацията на премиера Фумио Кишида. Малцина валутни експерти очакват координирани американско-японски интервенции на валутния пазар в този момент, но не би било изненада, ако валутните въпроси бъдат засегнати в разговорите с Йелън.   

Подобни валутни проблеми се очаква да бъдат част от дискусиите и при посещението на американския финансов министър в Сеул след Г-20, защото южнокорейският вон също се обезцени драстично към долара. Другата гореща тема ще е да се укрепят и разширят веригите за доставки на полупроводници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във