Банкеръ Daily

Свят

Идва крайният срок за документи за оставане във Великобритания

Българи, които живеят и работят във Великобритания, се оплакаха, че имат проблеми с подаването на документи за придобиване на статут по Схемата за уседналост. 

До 30 юни чужденците, които живеят и работят във Великобритания, трябва да са подали документите си за оставане на Острова. Който изпусне този срок, губи правото си на пребиваване.

В края на този месец изтича крайният срок за подаване на молби по т.нар. "EU Settlement Scheme" - механизъм, който трябва да осигури на европейските граждани във Великобритания същите права, с които са се ползвали и преди Обединеното кралство да напусне Европейския съюз.

Експертите очакват, че ще измине известно време след изтичането на крайния срок, преди да започнат проблемите за хората, засегнати от мярката. В затруднено положение може да се окажат обаче и хора, които са подали молби навреме, но решението по тях няма да излезе преди изтичането на крайния срок. По данни на изданието RND, около 300 000 души може да се окажат с такъв проблем, пише Дойче Веле.

Според статистиката на британското вътрешно министерство, дотук общо 5,3 милиона души са подали молби за признаване на правата им след Брекзит. От обработените близо 5 милиона молби 97% са с положително решение - тоест, техните податели са получили временно или постоянно право за пребиваване и работа на Острова. 

Българи, които живеят и работят във Великобритания, се оплакаха, че имат проблеми с подаването на документи за придобиване на статут по Схемата за уседналост. 

По информация на британските власти към момента 301 000 български граждани са подали заявления за придобиване на статут на уседналост – 264 000 от тях са одобрени, а 10 104 са отхвърлени, поради невъзможност да отговорят на изискванията за доказване на статут.

Българското външно министерство обяви, че полага усилия за разрешаване на тези проблеми. В тази връзка постоянният секретар на ведомството Иван Кондов проведе среща с посланика на Великобритания в София Роб Диксън, като постави въпроси, свързани със затрудненията, които изпитват българските граждани в процеса на кандидатстване и придобиване на статут на уседналост, чрез който да запазят правата си за пребиваване на територията на страната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във