Банкеръ Weekly

Свят

Идеите на Юнкер разделиха Европа

Париж и Берлин имат резерви.

Предложението на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер всички страни от Европейският съюз да бъдат подпомогнати да приемат еврото и да влязат в Шенген е изправено пред потенциална съпротива. Новият френски президент Еманюел Макрон и готвещата се за пореден мандат германска канцлерка Ангела Меркел имат собствени планове, информира "Ройтерс".

Речта на Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург съдържа "много амбициозни предложения" в съзвучие с френските идеи, коментира представител на Елисейския дворец. От френското президентство приветстваха одобрението, получено от Юнкер, на идеите на Макрон за преразглеждане на стратегическите чуждестранни инвестиции и за подкрепа за демократичните събрания. В същото време цитираният от "Ройтерс" представител на Париж коментира въпроса за отделните бюджет и парламент на еврозоната, които бяха лансирани от Макрон и отхвърлени от Юнкер, с думите, че предложенията на председателя на Еврокомисията са разкрили нови опции. Френският държавен глава ще представи идеите си за реформиране на еврозоната на 26 септември, два дни след германските избори, съобщиха междувременно от Париж. От Брюксел пък изразиха надежда лидерите на съюза да обсъдят темата на 28 септември, в навечерието на срещата на върха в Естония.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле смята, че планът на Юнкер за изграждане на по-тесен съюз между европейските страни на базата на разширяването на еврозоната е като цяло в съзвучие с германското виждане за развитието на блока. Шойбле съобщи, че Юнкер е обсъдил речта си в Страсбург с Ангела Меркел. Добре е да бъде оказан натиск за разширяване на еврозоната, коментира той, като в същото време предупреди, че това може да се случи едва след като са изпълнени критериите за членство в нея.

Директорът на германския институт за икономика Марсел Фрачер също застана зад становището на Юнкер, като припомни, че балтийските държави са влезли в еврозоната в разгара на финансовата криза, тъй като дори и в този момент еврото е продължавало да бъде силна и стабилна валута.

Предложенията на Юнкер не срещнаха същото разбиране в Австрия, където на 15 октомври предстоят парламентарни избори. Отхвърлиха ги както канцлерът, социалдемократът Кристиан Керн, така и неговият главен съперник - консерваторът Себастиан Курц, който заема поста на външен министър.

Керн заяви, че няма смисъл еврозоната и Шенген да бъдат разширявани, докато не бъде решен проблемът с данъчните измами, с наемането на евтини източноевропейски фирми и с нарушаването на ограниченията за държавния дълг. И Керн, и Курц дадоха пример с Гърция като със страна, приета в еврозоната и Шенген, без да отговаря на нужните критерии, и изразиха мнението, че реализирането на предложенията на Юнкер ще доведе само до разширяване на проблемите.

Полският евродепутат от управляващата партия "Право и справедливост" Ришард Легутко отхвърли идеите на Юнкер. Според него проблемите на съюза няма да бъдат решени със "същите стари аргументи за повече Европа". Трябва първо да подредим европейската къща, преди въобще да обсъждаме по-нататъшна централизация, каза Легутко.

Полша не планира да влиза в еврозоната, макар че според договора за присъединяването й към Европейския съюз е задължена да го направи. Но наред с това Варшава твърдо се противопоставя на идеята за "Европа на различни скорости".

Още по темата - на стр. 13

Facebook logo
Бъдете с нас и във