Банкеръ Daily

Свят

Ицхак Херцог бе избран за нов президент на Израел

Ветеранът политик Ицхак Херцог от Партията на труда беше избран днес от депутатите в Кнесета за президент на Израел в разгара на политическа криза и няколко часа преди изтичане на ултиматум за съставяне на ново коалиционно правителство, предадоха световните агенции.

Бившият лидер на Партията на труда и председател на Еврейската агенция Ицхак Херцог става единайсетият президент на еврейската държава на мястото на Реувен Ривлин. 60-годишният ветеран в политиката е син на един от бившите президенти, Хаим Херцог. Той беше избран с 87 гласа спрямо 26 за съперницата му Мириам Перец.

Президентският пост в Израел е до голяма степен церемониален, но също така трябва да насърчи единството между етническите и религиозните групи в страната.

Ицхак Херцог ще поеме президентския пост следващия месец, замествайки Рувен Ривлин, който приключва седемгодишния си мандат.

В първото си обръщение като бъдещ президент Херцог заяви, че възнамерява "да се бори с антисемитизма и омразата към Израел", като същевременно пази демокрацията на страната.

Освен това той каза, че планира да насърчава предприемачеството и "да изгражда мостове в израелското общество и еврейската диаспора".

"Трябва да защитаваме международното положение и доброто име на Израел в семейството на нациите, да се борим срещу антисемитизма и омразата към Израел и да запазим стълбовете на нашата демокрация“, посочи още той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във