Банкеръ Daily

Свят

Ярослав Качински: ЕС ще рухне, ако не се реформира

Европейският съюз ще рухне, ако не се реформира. Най-голямата заплаха за Съюза са засилващите се популистки партии в Германия, Франция, Холандия и други държави - членки, предупреди лидерът на управляващата партия в Полша Ярослав Качински пред германския вестник „Ди Велт“. 

"Полша е разпространила неофициално предложение за изменение на европейските договори, с които да бъдат засилени правомощията на националните държави", посочи лидерът на „Право и справедливост“.

Качински смята, че при създалата се ситуация в Европа след Брексит Полша трябва да предложи реинтеграция, нова интеграция, която ще стане възможна след извършване на реформи в общността. 

„Случилото се може да бъде основание за различни подходи. Един от тях е „нищо не променяйте, продължаваме“. Този подход ще доведе до задълбочаване на кризата. Но може да има и положителна реакция: да се проведе реформа на Европейския съюз, която може да бъде предложение за Великобритания“, казва той непосредствено след референдума в Обединеното кралство.

„Трябва да се уточнят предписанията на ЕС. Въпросът за разделението на компетенциите между ЕС и държавите трябва да бъде изяснен. Принципът на субсидарност не винаги се спазва“ , пояснява Качински.

Facebook logo
Бъдете с нас и във