Банкеръ Daily

Свят

Японският премиер обяви извънредно положение за цялата страна

Японският премиер Шиндзо Абе обяви извънредно положение заради коронавируса за цялата територия на страната, предаде Асошиейтед прес.

Абе заяви, че мерките влизат в сила от утре и ще продължат до 6 май, до края на японските празници от така наречената "златна седмица" (поредица от празници в Япония в края на април и началото на май).

Премиерът заяви, че общонационалното извънредно положение се налага, за да спре движението на хората през границите и да се наложи социална дистанция, "за да се преодолее националната криза с общонационални усилия".

Предишното обявяване на извънредно положение от Абе на 7 април важеше за Токио и шест префектури, смятани за особено рискови за разпространение на заразата. Първоначално призивът да си стоят вкъщи бе отправен към хората само от тези райони, а по-късно мерките бяха разширени и за останалата част от страната.

Абе обяви също, че се подготвя програма за финансова помощ от 100 000 йени (930 долара) за всеки японски гражданин от 120-милионното население на страната..

В Япония са регистрирани повече от 9000 случая на Ковид-19 и близо 150 починали от болестта.

Съпругата на Шиндзо Абе стана днес обект на критики в социалните медии, след като се появи информация, че миналия месец е посетила с още близо 50 души светилище. Новината засили общественото недоволство как премиерът се справя с епидемията от коронавируса, предаде Ройтерс.

Подкрепата за министър-председателя пострада от плахата му и бавна според критиците реакция на епидемията и ширещите се упреци, че в постовете си в социалните мрежи не показва, че разбира сериозността на кризата.

Съпругата му Акие Абе стана днес водеща тема за обсъждане в японския Туитър и до средата на тази сутрин името й бе ретруитнато повече от 17 000 пъти, след като седмично списание съобщи, че на 15 март е посетила светилище в Югозападна Япония.

Това е станало близо две седмици след като съпругът й поиска училищата да останат затворени, а организаторите на събития да ги отменят или ограничат, но преди да обяви извънредно положение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във