Банкеръ Daily

Свят

Японският премиер ядоса Корея с дарение за спорен храм

Храмът Ясукуни

Японският премиер Шиндзо Абе ритуално дари клон от свещено дърво на спорния храм Ясукуни, което накара Южна Корея да изрази "дълбокото си съжаление", предаде ДПА.

Очаква се, че консервативният министър-председател ще се въздържи от посещение на 150-годишния военен мемориал по време на започващия във вторник негов четиридневен есенен фестивал, предаде ДПА.

Храмът е източник на напрежение със страни като Китай и Южна Корея. В него се почита паметта на загинали във войни 2,46 милиона японци, в това число 14 висши офицери военнопрестъпници от Втората световна война.

Японският министър за Окинава и Северните територии Сеичи Ето се помоли в храма тази сутрин. Той стана първият министър от японско правителство, който прави това от две години и половина.

Очаква се по време на есенния си фестивал храмът да бъде посетен от десетки японски депутати.

Южна Корея изразява "дълбокото си съжаление от факта, че правителството и парламентарните лидери на Япония отново са изпратили дарове или са посетили храма Ясукуни, който възхвалява окупаторските войни на Япония", се каза южнокорейското външно министерство в изявление, цитирано от агенция Йонхап.

В текста се подчертава, че "Япония може да допринесе за бъдещото развитие на отношенията между Южна Корея и Япония и да спечели доверието на съседните страни и на международната общност едва когато лидерите на Япония покажат с действия, че проявяват смирение към миналото".

Посещенията на японски политически лидери в храма Ясукуни предизвикват гнева на някои съседни страни като Китай и Южна Корея, които смятат, че този храм прославя военновременната агресия на Япония, отбелязва ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във