Банкеръ Daily

Свят

Японският парламент избра Фумио Кишида за нов премиер на страната

Японският парламент днес е избрал за нов премиер на страната председателят на управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП) Фумио Кишида, съобщават световните агенции. Кишида, който ще бъде стотния поред премиер на Япония, беше избран с мнозинството от гласовете в двете камари на парламента.

"За" Кишида в Камарата на представителите гласуваха 311 депутати срещу 124 за основния му опозиционен лидер Юкио Едано. В Горната камара /Камарата на съветниците/ той бе подкрепен от 141 депутати срещу 65 за Едано.

Управляващият блок начело с ЛДП има и в двете палати на парламента мнозинство. При избора на премиер долната камара има приоритет над горната, и именно резултатът от гласуването в нея определя новия председател на правителството.

По-късно днес Кишида ще обяви състава на кабинета си.

Кишида зае поста председател на управляващата партия на 29 септември. Бъдещият премиер, който вече е бил шеф на японското Министерство на външните работи от 2012 до 2017 година, се смята за  умерен консерватор. Той се изказва за укрепване на стратегическия съюза със САЩ и развитие на отбранителния потенциал на Япония. При това  с голямо внимание се отнася към перспективата за оборудване на въоръжените сили на страната с ракети с дълъг обхват и атомни подводници. Кишида също така поддържа курса на ЛДП към преразглеждане на следвоенната конституция на страната, но смята, че не бива да се бърза с пълна ревизия на заложените в нея антивоенни текстове.

Новият министър-председател ще встъпи в длъжност на церемония в императорския дворец.

Според информация от ЛДП премиерът Кишида възнамерява да разпусне долната камара на 14 октомври, а на 19 октомври да започне предизборната кампания.

 

Япония

(наяпонски: Нихон или Нипон, буквално „Място, където изгрява слънцето“, официално: "Нихон коку", "Нипон коку", буквален превод: „Държавата Япония“) е най-развитата държава в Азия. Икономиката на островната държава е третата по големина в света.

Япония е конституционна монархия. Държавен глава е императорът, чиято власт е ограничена. В конституцията той се определя като „символ на държавата и единството на народа“. Настоящият император на Япония е Нарухито. Той  е 126-ят император на Япония и 126-ят поред суверен. Той е избран за император на 30 април 2019 г., когато  замества бившия император Акихито, който е негов баща.

Законодателният орган се нарича Диета и представлява двукамарен парламент.

Начело на изпълнителния орган (правителство) стои министър-председател. Той се назначава от императора, след като бъде избран от Диетата, сред членовете ѝ. Министър-председателят назначава и освобождава от длъжност министрите, повечето от които трябва да са членове на Диетата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във