Банкеръ Daily

Свят

Японският император пожела година без природни бедствия

Посрещайки за пръв път Нова година като суверенен монарх, японският император Нарухито отправи във вторник пожелания 2020 г. да мине без природни бедствия, предаде Франс прес.

"Радвам се да празнувам Новата година с вас", заяви той пред японците, дошли да го приветстват и чуят обръщението ме пред императорския дворец в центъра на Токио. "Същевременно обаче се тревожа за хората, изпаднали в беда заради тайфуните и проливните дъждове" в края на миналата година, добави той. "Надявам се тази нова година да бъде хубава, мирна и без природни бедствия", каза монархът.

Възкачил се на трона през май, император Нарухито и императрица Масако посетиха през декември регионите, пострадали от проливни дъждове и наводнения в североизточната част от архипелага.

През септември и октомври тайфуни убиха над 100 души и причиниха значителни материални щети в голяма част от Япония.

Следвайки примера на баща си Акихито (днес почетен император), Нарухито смята за свой дълг да полага грижи за японците, пострадали от природни бедствия, болести или аварии. Два пъти годишно - за Нова година и за рождения си ден, императорът се появява пред обществеността на остъклена тераса на една от дворцовите сгради. Тогава комплексът по изключение е отворен за всички.

Днес Нарухито бе придружен от съпругата си Масако, по-малкия си брат принц Акишино и жена му, а също така от баща си Акихито и майка си - почетната императрица Мичико.

Facebook logo
Бъдете с нас и във