Банкеръ Daily

Свят

Японският гигант Toyo Tires ще строи завод за 390 млн. евро в Сърбия

Японската компания Toyo Tire Corporation планира да построи фабрика в сръбската Инджия, като инвестира 390 милиона евро (434,7 милиона долара) в първата фаза на проекта, заяви президентът Александър Вучич във вторник. 

Фабриката ще има 539 служители през първата фаза, каза Вучич по време на пресконференция, излъчена на живо от обществения телевизионен канал RTS.

Toyo Tire планира да започне изграждането на производствения завод в Сърбия през май 2020 г. и да започне операции по производство на гуми през януари 2022 г., като се предвижда капацитетът да достигне пет милиона гуми годишно до лятото на 2023 г., заяви японската компания в отделно изявление.

"Интернет на нещата (IoT) ще бъде напълно интегриран в този завод, който ще работи като усъвършенствана интелигентна фабрика. Toyo ще поеме предизвикателството за ново ниво на конкурентно производство на продукти с висока добавена стойност за луксозни пътнически превозни средства и лекотоварни автомобили в рамките на и извън европейския пазар", съобщи още корпорацията.

Сърбия спазва всички изисквания на Toyo Tires, предвид ресурса си от висококвалифицирана работна сила, но сравнително ниски разходи за труд. От дружеството отчитат също така развитието на автомобилната промишленост в страната, непрекъснатите инвестиции на чуждестранни компании и процъфтяваща връзка с Япония. Toyo Tire доставя гуми за европейския и руския пазар от фабрики в Япония и Малайзия. От 2022 г. новата производствена база в Сърбия ще заеме ключова роля в това отношение, се каза още в позицията на Toyo Tires.

През септември 2019 г. Toyo Tires ще създаде сръбско дъщерно дружество със седалище в Белград с капитал 160 милиона евро, което ще бъде активно в производството и продажбата на радиални гуми за пътнически и лекотоварни автомобили, заяви японският инвеститор.

"След три години преговори и конкуренция с много страни в Централна, Източна и Южна Европа, само две държави останаха в надпреварата за японския инвеститор - Полша и Сърбия. Преди няколко минути получих официално писмо от президента на компания Такаши Шимизу, че Toyo Corporation е избрала Сърбия като инвестиционна дестинация", обясни Вучич по време на пресконференцията.

Строежът на фабриката, която ще се разпростира на площ от 60 хектара, ще започне през следващите месеци. "В писмото се казва, че те смятат, че това не е краят на нашето сътрудничество, тъй като имат идеи как да разширят бизнеса", посочи още Вучич и добави, че японската корпорация ще изплаща заплати, които са значително над средните.

Toyo Tires е създадена през 1945 г. в Осака и има общо 13 000 служители по целия свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във