Банкеръ Daily

Свят

Японски сили ще участват в общи учения със самолетоносача "Карл Винсън"

Силите за самоотбрана на Япония имат намерение да проведат съвместно учение с военноморските сили на САЩ, в което ще вземе участие атомният самолетоносач "Карл Винсън", отправящ се сега към Корейския полуостров, предаде ТАСС, като се позова на японската агенция Киодо.

От японска страна в ученията ще участва ескадрен миненосец. Точният сценарий и датата на военните маневри засега не са известни. Предполага се, че ударната група, начело с "Карл Винсън" ще пристигне в района на Корейския полуостров на 15 април. Япония е съобщила на САЩ, че не се стреми към военно решение на севернокорейския проблем, допълва Киодо.

Тази позиция е била изразена на срещата на японския външен министър Фумио Кишида с американския държавен секретар Рекс Тилърсън в италианския град град Лука, където бе срещата на външните министри на Г-7.

Същевременно днес в китайския в. "Глобал таймс" се отправя предупреждение към Пхенян да спре с плановете за ядрени и ракетни опити заради своята собствена сигурност, предаде Ройтерс.

В редакционна статия на изданието се отбелязва, че "не само Вашингтон прелива от самоувереност и арогантност след ракетните удари по Сирия, но Доналд Тръмп също така иска да бъде възприеман като човек, който изпълнява обещанията си". В него Пхенян е предупреден, че САЩ не планират да съжителстват с притежаваща ядрени оръжия Северна Корея. Пхенян е предупреден и, че ако направи още една провокация този месец, китайското общество ще поиска Съветът за сигурност на ООН да приеме по-строги мерки срещу Северна Корея, като например ограничаване на петролните доставки, се казва в статията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във