Банкеръ Daily

Свят

Япония за пръв път допусна отлагане на олимпиадата

Японският премиер Шиндзо Абе каза днес за пръв път, че Олимпийските игри в Токио ще трябва да бъдат отложени, ако не могат да бъдат организирани пълноценно заради пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

"Ако се окаже трудно, може да не ни остане друга възможност, освен да отложим игрите", каза той пред парламента.

Организаторите на олимпиадата са започнали да обсъждат алтернативни дати, научи Ройтерс от свои източници.

Международният олимпийски комитет (МОК) обмисля отлагането на Олимпиадата в Токио заради коронавируса, а решението за това трябва да бъде взето до четири седмици.

Изпълнителният борд на комитета проведе среща сред все по-засилващия се натиск от атлети и национални олимпийски комитети игрите да бъдат забавени.

Според МОК отмяната на събитието не е на дневен ред, но провеждането му в редуциран вариант също ще бъде разгледано.

Изявлението бележи в промяна в позицията на комитета, който само преди няколко дни обяви, че „остава напълно ангажиран“ с  Олимпийските игри в Токио. Британският вестник „Таймс“ информира, че се разглеждат няколко дати за провеждането им като например октомври 2020 или юли 2021 година.

Междувременно Олимпийският комитет на Канада обяви, че няма да изпрати атлети на събитието, ако то се състои в планирания по-рано период. 

Над 14 600 души по света починаха, откакто се появи коронавирусът в Китай в края на миналата година. Сега основното огнище на заразата е в Европа. В Япония има 37 смъртни случая и 1055 души са били заразени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във